Santa Coloma de Gramenet exposa en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones la mostra “Dones pioneres a la UE”, una iniciativa que vol ressaltar i donar visibilitat al paper de deu dones que van inspirar l’actual Unió Europea.
A la inauguració, que ha tingut lloc aquest matí a l’Espai de Recursos per a Dones La CIBA (Passeig de Llorenç Serra, 64), hi han assistit l’alcaldessa del municipi, Mireia González; el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Jaume Duch; el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera; i la cap de l'Oficina d'Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, Olivia Paton.
L'alcaldessa, Mireia González, ha destacat que "aquesta exposició s’alinea perfectament amb la història de Santa Coloma i d’aquest equipament, La CIBA. Dones pioneres en un equipament pioner al nostre estat. Aquí hem concentrat totes les polítiques feministes i serveis a la dona gràcies a l’impuls europeu. Les obres de remodelació d’aquest edifici han estat finançades amb els fons europeus FEDER, concretament amb l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI)".
“Vivim temps convulsos en què els discursos d’odi, racistes i masclistes s’estan estenent de manera preocupant. Contra aquest discurs, calen més “Cibas”. No oblidar el passat, i aquesta exposició és una gran oportunitat de posar el focus sobre les dones que vam contribuir a forjar l’Europa progressista i d’oportunitats per a tothom, és fonamental per lluitar contra les noves amenaces”, ha afegit l'alcaldessa de Santa Coloma,
Per la seva banda, el conseller Jaume Duch ha volgut ressaltar que “la mostra ens convida a la reflexió i a fer-nos reaccionar. Exposicions com aquesta són rellevants perquè transformen els imaginaris i fan entendre que la igualtat de gènere passa per la representació a les esferes de decisió com el projecte europeu, per poder incidir en favor de la igualtat d'oportunitats en l’accés als elements bàsics de la vida, com l’habitatge, la feina i l’educació".
"Una presència més gran de les dones en tots els àmbits de presa de decisions contribueix al progrés del conjunt de la societat com a principi garant dels drets humans i de la igualtat d’oportunitats. Podeu comptar amb el Govern per continuar treballant en aquesta direcció", ha conclòs Duch.
“Aquesta exposició neix d'una realitat evident: la història de la construcció europea ha invisibilitzat moltes dones. Durant anys es parlava dels ‘pares fundadors’ de la UE. Més recentment, es va optar per l'expressió ‘persones pioneres de la UE, però sense posar l’atenció suficient en les dones que hi van tenir un paper determinant”, ha destacat el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera. “Ens sentim orgullosos d'aquesta iniciativa nascuda el maig del 2023, que ajuda a reivindicar que la construcció europea també va ser obra de dones. El seu reconeixement i la seva visibilització són essencials per inspirar noves generacions i seguir lluitant per la igualtat de gènere”, ha afegit Barrera, que ha destacat també que “la CIBA és, sens dubte, el millor escenari per continuar aquesta tasca”
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, en la seva estada a Santa Coloma de Gramenet, ha visitat l'Ajuntament a primera hora i ha signat en el Llibre d'Honor del consistori. Després, acompanyat per l'alcaldessa de la ciutat, Mireia González i membres de l'equip de govern local, s'ha desplaçat a La CIBA on ha fet primer un recorregut per les instal·lacions d'aquest equipament feminista que acaba de complir 5 anys i ha esdevingut un referent estatal en polítiques de gènere.
Deu històries que van inspirar Europa
A l’exposició “Dones Pioneres de la Unió Europea” trobem set dones reconegudes com a “Pioneres de la UE” -Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Iotti, Simone Veil i Ursula Hirschmann-, així com tres que donen nom a edificis del Parlament Europeu: Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Schroll i Louise Weiss.
Lluitadores de la resistència o supervivents de l'Holocaust, destacades professionals en els àmbits polític, científic i cultural, aquestes dones van inspirar l’actual Unió Europea. Moltes van treballar per acabar amb els horrors de dues guerres mundials i van contribuir a promoure els valors fonamentals de la UE, tant des de les mateixes institucions europees com des de l’activisme polític. Algunes van ser diputades al Parlament Europeu, arribant, en el cas de Veil i Fontaine, a presidir l’Eurocambra. Totes van representar els valors europeus de la igualtat, la llibertat, la democràcia, la solidaritat, la diversitat i el respecte als drets humans.
Sobre l’exposició
Aquesta mostra és una iniciativa de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM), amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, amb retrats de l’artista francès Pierre Marquès. La mostra es va inaugurar el maig de 2023 a l’edifici històric de la UB amb motiu dels actes de commemoració del Dia d’Europa. Pel Dia Internacional de la Dona el 2024 l’exposició es va instal·lar al Parlament de Catalunya. “Dones pioneres de la UE” també ha estat itinerant per totes les capitals de província i altres municipis de Catalunya.