LA CIBA

Núria Parlon i Irantzu Lekue han presentat Temps de Dones, el nou mural de la CIBA, futur Espai de recursos per a dones

El mural ret homenatge a dones referents del feminisme internacional i a les lluites feministes de Santa Coloma de Gramenet.

 

La Ciba serà un centre referent a nivell estatal, amb voluntat d’inspirar a altres municipis i lluitar contra les desigualtats de gènere de forma global.

 

 

 

L’Alcaldessa, Núria Parlon, i l'artista, Irantzu Lekue, amb algunes dones que han participat en la realització

Santa Coloma de Gramenet, 5 de juny de 2019- Aquest matí l’alcaldessa en funcions de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i la reconeguda artista basca Irantzu Lekue, han presentat el nou mural Temps de dones, que sens dubte serà l’element distintiu de la CIBA, el nou Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, actualment en obres, que està previst que es posi en marxa en els pròxims mesos.

 

Temps de dones és un gran mural de 125 m2 situat a la façana de l’edifici de la CIBA al passeig de Llorenç Serra. El títol és un giny a la cançó ‘Les temps des cerises’ i a la Comuna de París. I representa diferents generacions de dones que s’alliberen unes a les altres. La que ocupa un major espai és una nena, i simbolitza el futur i el relleu generacional.

 

Els eixos del projecte creatiu han estat la participació ciutadana i la transformació social. Per a l’elaboració del mural, l’artista ha comptat amb la col·laboració del Consell de Dones i altres col·lectius locals, que han ajudat a definir els elements simbòlics que componen el mural, donant cabuda tant a la història de les lluites feministes a la ciutat com a personatges referents del feminisme internacional. L’alcaldessa, les dones del Consell, així com alumnes de batxillerat artístic de la ciutat i altres entitats, també han participat en la seva realització. 

 

La CIBA, projecte de ciutat

‘La Ciba. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista’ serà un centre de referència per a les dones. La seva inauguració està prevista pels pròxims mesos, i ocuparà el gran edifici en desús de la que fou l’emblemàtica fàbrica de productes químics i farmacèutics de Santa Coloma.

 

L’equipament rehabilitat oferirà 6.000 m2 de noves instal·lacions i serveis, destinats a millorar les oportunitats de les dones, a lluitar contra la desocupació femenina a la ciutat i a posar en marxar projectes e iniciatives que ajudin a fomentar la igualtat de gènere mitjançant la innovació, l’economia social, solidària i feminista.

 

L’alcaldessa ha explicat que la Ciba és un projecte únic, per les seves característiques i filosofia, i que té com a ‘objectiu final que pugui servir de referència a altres ciutats que es vulguin sumar a anar creant diferents satèl·lits per a la igualtat en clau de projecte més general. Per tal de poder compartir experiències i idees, i anar fent més gran la lluita col·lectiva des de lo municipal, però amb una visió global per reduir les desigualtats de gènere’.

 

Els nous espais

En els propers mesos s’inauguraran diferents espais de la primera planta de l’edifici actualment en rehabilitació, que inclourà tots els serveis de la ciutat destinats a l’atenció de les dones en diferents àmbits de la seva realitat social i econòmica. Pel que fa a la vessant assistencial, es farà front amb uns serveis millorats i amplificats per atendre situacions de violència masclista. També hi haurà un espai exclusivament dedicat a prevenir qualsevol situació de bulling escolar o assetjament per diversitat sexual i afectiva que es pugui donar als centres educatius de Santa Coloma i que afecta especialment els joves.

 

D’altra banda, la CIBA comptarà amb un gran espai destinat a promoure iniciatives econòmiques i empresarials per tal de reduir la desigualtat, i aconseguir millorar les xifres d’ocupació de les dones. L’Ajuntament ha treballat en els darrers anys precisament per reduir l’atur femení, però encara hi ha una diferència de sis punts en relació a l’atur que afecta als homes.

 

En aquesta lògica, també s’hi treballarà per tal d’amplificar tota la programació de formació ocupacional i el suport a iniciatives empresarials, que ja s’estan desenvolupant actualment des de l’empresa municipal Grameimpuls, i que es podrà millorar gràcies als nous espais de la CIBA, i es promourà la investigació de gènere, és a dir, la recuperació de la memòria històrica de les dones de la ciutat, però també qualsevol investigació acadèmica que tingui per objectiu evidenciar les desigualtats existents en clau de gènere i, sobretot, corregir-les.

 

Irantzu Lekue

És una jove creadora que treballa l’art social, conceptual, l’artivisme i l’art accessible mitjançant instal·lacions artístiques, videoart, pintura i escultura. Les seves obres reflexionen sobre les injustícies socials i busquen despertar la reflexió de la ciutadania i plantejar alternatives. Ha guanyat diversos guardons, entre ells el Primer Premi Videotalents de la Fundació Santander, el Primer Premi Memòries fotogràfiques de la Fundació Canal o el Welcome Donostia 2016.

  

Per a més informació:

*Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Dori Morillo / Elsa Blasco
93 462 40 13 / 660 294 800

morilloga@gramenet.cat

blascoce@gramenet.cat

premsa.comunicacio@gramenet.cat

*La Costa Comunicació

Sesi Bergeret  | sesi@lacosta.cat
933 103 888 – 656 597 438
www.lacosta.cat