L'Ajuntament de Santa Coloma guardonat per la seva aposta per les polítiques de cooperació i desenvolupament

El consistori colomenc ha rebut el Segell del 0,7% de Cooperació Municipalista que atorga el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per dedicar el 0,7% del pressupost municipal a l'impuls de polítiques de cooperació al desenvolupament l'any 2023.

En el decurs de la primera edició de la Nit del Fons, organitzada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament aquest 12 de març al Paranimf de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va rebre el Segell del 0,7% de Cooperació Municipalista que certifica que ha assolit el compromís de dedicar el 0,7% del pressupost municipal a l'impuls de polítiques de cooperació al desenvolupament l'any 2023.

La tinenta d'alcaldessa de Cooperació, Bàrbara Ferrer, va recollir el guardó que reconeix al consistori colomenc com un dels 16 ajuntaments catalans que ha complert amb l'objectiu de destinar el 0,7 dels recursos propis a projectes de cooperació i desenvolupament.

El 1972, les Nacions Unides van aprovar una resolució que instava els països més desenvolupats a destinar el 0,7% del seu PIB a la cooperació al desenvolupament per a erradicar la fam al món. Aquesta quantitat rep el nom d'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) i es calcula en funció del producte interior brut (PIB). A l'estat espanyol, comunitats autònomes i municipis han adoptat també aquest compromís amb el 0,7; en aquests casos s'hi destina el 0,7% dels recursos propis.

A Catalunya, cada any, l’Observatori de Cooperació Municipalista del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament recull les dades disponibles de les despeses executades l’any 2023 dels governs locals catalans per calcular els recursos destinats a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) del municipalisme català, i comprovar quins ajuntaments arriben al 0,7%.

Compromís local per la pau i la justícia

Aquesta primera edició de La Nit del Fons en què Santa Coloma de Gramenet va ser protagonista ha posat el focus en el moviment de pau com a eix central sota el lema “Compromís local per un futur de pau i justícia”.
L’esdeveniment va esdevenir un punt de trobada per als més de 300 municipis catalans compromesos amb la justícia global. En el marc de la celebració, es van reunir representants dels diferents agents públics i privats vinculats a la cooperació al desenvolupament: representants polítics, referents d’entitats per a la justícia global, experts i activistes del territori català, el País Valencià, les Illes Balears i la resta de l’Estat espanyol.

La Nit del Fons ha volgut ser el tret de sortida d’una campanya impulsada pel Fons Català i els seus municipis associats per reforçar el paper del municipalisme en la promoció de la pau. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Fòrum Català per la Pau (2024-2025), que servirà com a espai mobilitzador i d’intercanvi d’experiències entre governs locals i entitats de cooperació, reforçant la construcció de pau des del territori.

Coincidint amb aquest esdeveniment, el Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta setmana la reforma de l’actual Llei de Foment de la Pau, un pas determinant per enfortir el compromís institucional i tornar a posar la cultura de pau al centre de les polítiques públiques.