Pernil

Producte obtingut de les potes posteriors del porc. Es comercialitza cuit, salat en cru i curat de manera natural.

Les primeres notícies del pernil són de l’Imperi romà. Els pernils d’Hispània ja s’exportaven a Roma en l’època imperial.


Croquetes de pernil ibèric

INGREDIENTS

  • 200 g de Pernil ibèric, tallat molt petit
  • 1 os de pernil ibèric
  • 2 ous ecològic
  • 1,5 litres de llet sencera
  • 115 g de farina
  • 75 g de mantega
  • 2 cebes de Figueres grosses
  • sal i pebre
  • nou moscada

Per arrebossar:

  • ou batut
  • farina
  • pa rallat
  • oli

PAS A PAS

1.     Courem els ous, els trèiem les closques i reservem.

2.     Posarem en una cassola al foc la mantega i abocarem les cebes trinxada, salpebrem i la deixem confitar uns 10 minuts

3.     Una vegada feta aboquem la farina i sense parar de remenar deixem que la farina es torri a foc mig durant uns 5 minuts. Retirem del foc i deixem refredar.

4.     Mentre es refreda el roux, posarem la llet en un cassó amb l’os de pernil, el polsim de la nou moscada i la deixarem bullir a foc baix fins que es redueixi un terç, Una vegada bullida apaguem el foc, tapem la cassola i deixem infusionar.

5.     Una vegada que el roux esta fred, anem afegint a la cassola la llet en dos o tres cops i anem remenant amb un batedor de ma, fins que quedi ben barrejat. Posem la cassola al foc i deixem coure a foc baix uns 12 minuts, fins que vegem que la barreja te un aspecte llis, cremós i homogeni.

6.     Retirem la cassola del foc i afegim el pernil que teníem tallat i l’ou dur tallat ben petit. Remenem amb una cullera de fusta, perquè tot quedi ben barrejat. Provem per comprovar la sal, aboquem la massa en una safata sucada amb una mica d’oli i cobrim la safata amb paper film perquè no es sequi la part de sobre. Deixarem refredar tota la nit a la nevera.

7.     Al dia següent anirem fen les croquetes, ens sucarem una mica les mans amb oli perquè no se’ns enganxin  i agafant petites porcions de la massa formarem les croquetes.

8.     Agafem les croquetes i les passen una mica per la farina, després les passem per l’ou debatut i per últim per el pa ratllat. Jo aquest procés ho faig amb les mans, així que per fer-ho mes fàcil primer agafo totes les porcions de massa i les poso en una safata, després les passo totes per farina, després per ou i per últim totes per pa ratllat.

9.     Una vegada arrebossades les anem posant en una safata o plat i tornarem a guardar a la nevera unes 2 hores.

10. Posem oli en una cassó petit o una paella fonda, i quan està calent anem fregint les croquetes, quan estan daurades les traiem, posant-les a sobre de paper de cuina, perquè s’escorri una mica l’excés d’oli.


Podeu trobar aquest ingredient a Can Dídac Xarcuteria, parada núm. 10 del Mercat del Fondo, carrer d'en Mossèn Jacint Verdaguer, 126.