El Far. Servei Social Protestant

Projectes
CENTRE OBERT MOISÈS
Des de El Far, considerem que hem d’intervenir a la nostra societat per intentar corregir les desigualtats socials que pateixen milers d’infants a Catalunya. Detectada aquesta necessitat, el 5 de gener del 2004 s’inaugurà el Centre Obert Moisès.
Quins són els nostres objectius?
Creiem que els infants tenen capacitat per superar situacions adverses si troben referents positius dels quals brollin afectivitat i amor.
El procés educatiu que oferim està orientat a la construcció d’espais d’esperança en els quals podem intervenir positivament, per tal que l’infant tingui l’oportunitat de recuperar-se de les seves situacions difícils i/o traumàtiques. Treballem de valent per aconseguir i facilitar la integració dels infants a la societat en igualtat de condicions.
Els nostres objectius són els següents:
- Prevenir, detectar i actuar davant les situacions de risc i conflicte social en què es puguin trobar els infants i els adolescents.
- Facilitar el desenvolupament integral de la població infantil i adolescent usuària del centre obert a partir de la pedagogia de la vida quotidiana.
- Afavorir l’adquisició d’autonomia personal de cada nen/a potenciant el desenvolupament de les competències i la compensació de les deficiències socioeducatives.
- Facilitar la comprensió de la realitat personal i el desenvolupament de la capacitat d’actuació eficaç dels educands davant d’aquesta situació.
Els programes que desenvolupem en aquesta tasca pretenen cobrir totes les necessitats dels infants i les seves famílies.
MOI JOVE
El Moi Jove, neix l’any 2011 com una extensió del Centre Obert Moisès, atès que volem donar continuïtat a les necessitats educatives dels adolescents de 12 a 16 anys.
Els principals eixos de treball se centren en:
- L’autoestima i la confiança en ells mateixos.
- El coneixement i l’admissió dels canvis físics que estan experimentant.
- El respecte a les seves opinions i la necessitat de respectar les dels altres.
- L’estímul de les actituds tolerants envers ells mateixos i amb els altres, és a dir, l’estima pel diàleg i l’harmonia.
ESPAI FAMÍLIES
Oferim un servei de suport i orientació a aquelles persones que es troben en situació de risc o situació d’exclusió social. La major part dels beneficiaris/àries tenen llurs fills en el Centre Obert Moisès. En aquest espai impulsem dinàmiques de grup que fomentin l’autoconeixement, fem tallers que afavoreixin la confiança i sentiment de pertinença al grup; promocionem activitats que potencien la igualtat d’oportunitats, treballem les emocions mitjançant dinàmiques d’intel·lgència emocional, etc...
APRENENT EN FAMÍLIA: CASAL FAMILIAR A AIGUAVIVA. (Casa de Colònies).
És un projecte que ofereix a les famílies del Centre Obert Moisès la possibilitat de gaudir d'un període de vacances (una setmana al mes de juliol) a la Casa d’Aiguaviva amb l'objectiu de reforçar els vincles paterno-familiars. Aquest projecte s'adreça a famílies en situació de risc social. Es pretén treballar amb les famílies aspectes tan importants com el desenvolupament de pautes de conducta que millorin les relacions familiars. Aspectes com la adquisició d'habilitats d'atenció, cura i educació necessàries per millorar l'atenció prestada als seus fills/es afavorint una convivència saludable i un major benestar i qualitat de vida.
En aquesta intervenció, es preveuen dos eixos d'actuació:
1) Millorar la convivència familiar
2) Aprendre a gaudir de la família mitjançant l'oci i el temps lliure
Aquesta activitat proporcionarà a les famílies la possibilitat de sortir del seu entorn quotidià, en moltes ocasions envoltat de situacions no favorables que no els permet aturar-se, reflexionar i abordar convenientment les situacions de tensió i conflicte que sorgeixen en el nucli familiar.
A «Aprenent en família» s'establiran espais dirigits i no dirigits. És a dir, es preveu en l'horari diari, temps perquè la pròpia família pugui decidir quines activitats realitzen per ells mateixos. Sent aquest un element important per afavorir l'autonomia dels nuclis familiars.
DONES APODERADES
La creació del projecte d’intervenció socioeducativa anomenat «Dones Apoderades» vol apropar a les dones vinculades a l’entitat El Far i el tinguin referenciat, i així treballar les seves dificultats en l’àmbit personal, familiar, laboral i social, pel simple fet de ser dona.
Sorgeix la necessitat de disposar un espai concret i aplicar una metodologia de treball destinat a les dones, especialment a aquelles que mostren interès en millorar o canviar les seves circumstàncies de ses vides amb l’objectiu de proporcionar un àmbit familiar sa i positiu per a elles i el conjunt de la seva família. Sent aquest espai referenciat la principal novetat que s’incorpora com a programa dins de l’entitat.
Des de l’entitat lluitem per a assolir la igualtat entre gèneres i per apoderar a totes les dones i nenes. Compartim l’ODS 5, que determina que totes les dones i nenes han de tenir els mateixos drets i les mateixes oportunitats per a gaudir d’una vida lliure de violència i discriminació. Per aquest motiu, el projecte està dedicat únicament a les dones, per les necessitats que s’observen arrel la seva identitat com a dona, dins d’una societat hetero-patriarcal.
Volem apoderar-les, sent aquest el procés que permet prendre consciència del poder individual i col·lectiu que tenen les dones i que les permet enfortir les seves capacitats, confiança i autonomia per a passar a exercir un control sobre les seves vides.
Acompanyar a les dones que formen part dels diferents serveis que despleguem des del Far, equival a millorar la vida de totes elles, però també de les seves filles i fills que podran gaudir de l’impacte positiu que suposarà un canvi direccional cap a la igualtat i l’eradicació de qualsevol classe de violència.

El Far. Servei Social Protestant
C. Pirineus, 2
Telèfon: 933 861 048 o 625 957 322
Correu electrònic: drodriguez@elfarsocial.cat
Web: Web oficial El Far
Facebook: Perfil Moisés Centre Obert
Nombre de professionals: 15 (entre Espanya i Bolívia)
Nombre de persones voluntàries: 15
Nombre de persones usuàries: 86