Santa Coloma de Gramenet, 10 de juny de 2022
La CIBA, centre de recursos per a dones, innovació i economia feminista, ha reunit avui a la jornada 'Dones Futur' a les 25 empreses que formen part d'aquesta iniciativa que promou l'apoderament i la millora de l'ocupació a través de la tecnologia. Pràcticament, la totalitat de les empreses integrants incorporen la perspectiva tecnològica a la seva activitat i manifesten un alt compromís cap a la igualtat d'oportunitats i el talent femení.
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, ha donat la benvinguda a les assistents: "Amb aquests espais de trobada volem promoure relacions de confiança i treball on reflexionar i dialogar al voltant de les necessitats i habilitats digitals per l'apoderament de les dones, per tal d'anar construint una estratègia d'acció formativa global i ancorada en les necessitats empresarials i del mercat".
El 75% de les empreses participants han aportat propostes i una bona part està treballant conjuntament amb La CIBA en el desplegament d'actuacions agrupades en 7 línies de treball. Destaca l'acord amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), per atendre casos de violències masclistes i LGTB-fòbia a través de la formació de persones treballadores de la xarxa de transport com a agents violeta, gràcies a l'adhesió a la "Xarxa Violeta" impulsada per La CIBA.
Inicialment, s'ha activat una prova pilot a les estacions de metro de Santa Coloma de Gramenet i s'espera que es faci extensiu progressivament a mesura que es consolida el model. Raquel Díaz, directora de responsabilitat social, dona i diversitat a TMB ha explicat que "és un veritable luxe participar en aquests espais que propicien la cocreació i el desenvolupament de projectes importants en aliances público privades potents que sense cap dubte aporten un valor afegit i ajuden al fet que la societat sigui cada cop més sostenible però també més equitativa. La diversitat humana ens enriqueix tant com a persones com a organitzacions i agents transformadors".
Una altra mostra d'acord és el treball conjunt amb el grup Sorli i la Fundació Sorli per afavorir la inserció laboral de dones en situació de risc i si s'escau promoure els oficis associats amb la seva activitat, incorporant coneixements digitals adaptats als nous temps. El model de governança i col·laboració públic privada és un aspecte que destaca Berta Canals, directora de la Fundació Sorli: "El Grup SORLI i la Fundació SORLI s'han sumat amb entusiasme a 'Dones Futur' perquè creiem fermament en la igualtat de gènere com a motor de progrés social".
En l'àmbit de la divulgació, empreses referents com Aigües de Barcelona, l'Institut Català d'Oncologia, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Transports Metropolitans de Barcelona i Oracle s'han sumat a un projecte per impulsar les professions STEM a les escoles, amb visió de gènere.
La CIBA ja compta amb un servei d'orientació laboral a les seves instal·lacions, però es preveu que s'ampliï amb noves fórmules que vagin en línia amb espais d'apoderament de les dones, de la mà d'una mostra d'empreses de les que participen a 'Dones Futur'. Per al 2023, a més dels espais i serveis de La CIBA focalitzats en cobrir les diferents necessitats de les dones, es posarà en marxa al mateix edifici un aulari en el marc del CAMPUS CIBA, un espai de coworking per a dones emprenedores i un restaurant amb criteris sostenibles i de proximitat.
El projecte 'Dones Futur'
'Dones Futur' parteix de la premissa de què per a la igualtat real, en primer lloc, s'ha de comptar amb autonomia econòmica i, per tant, és important accedir a un treball digne. La tecnologia està cada vegada més present a qualsevol àmbit de l'empresa, però també està demostrada la relació entre bretxa digital, bretxa salarial i bretxa de gènere a determinades professions.
Una de les principals voluntats de 'Dones Futur' és generar un efecte cascada que permeti incidir i mitigar la bretxa digital entre les dones generant un efecte multiplicador. Treballar de manera coordinada per incrementar l'ocupabilitat i la promoció econòmica de les dones, així com el seu desenvolupament professional i social, és la gran prioritat de 'Dones Futur'. La iniciativa, però, va més enllà i no es limita únicament a potenciar la inclusió i desenvolupament d'habilitats digitals i soft de les dones per a un millor desenvolupament al lloc de treball, sinó que vol accelerar el rol actiu del talent femení i el feminisme en el procés de transformació social i econòmica actual, incorporant els avantatges de la tecnologia, però també la força de les aliances en el marc d'un espai de trobada compartit.
Empreses i organitzacions participants
'Dones Futur' promou un model de governança i col·laboració públic privada amb perspectiva de gènere que vol ser una referència i inspiració per al territori. Fins al moment, s'han sumat 25 empreses i organitzacions de referència de 12 sectors d'activitat, ubicades a 11 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Arc Metropolità.
Les empreses i organitzacions participants a 'Dones Futur' (per ordre alfabètic) són: Aïgues de Barcelona, l'Agrupació de comerç i Indústria de Santa Coloma de Gramenet, Cacaolat, Creu Roja, CTECNO, DSV, Espigoladors, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Fundació Formació i Treball, Fundació Sorli, Institut Català d'Oncologia, Industrias García, Lab d'Acció Social Blanquerna, Menarini, Mercabarna, Nottopic, Telefònica, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Oracle, Pepsico, Sopra Steria, Suara cooperativa, Grup Sorli, Tanit i Unilever.
El model de treball impulsat des de 'Dones Futur' no solament crea actuacions d'alt impacte sinó que promou un espai de diàleg i consens amb perspectiva de gènere per a l'apoderament de les dones a través de la tecnologia.
Nota de premsa
LA CIBA