Gestió del soroll
PROCÉS PARTICIPATIU PRÈVI A LA REDACCIÓ DEL PLA D’ACCIÓ MUNICIPAL CONTRA EL SOROLL FASE IV
1. PLANS D’ACCIÓ CONTRA EL SOROLL
L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet té la responsabilitat de protegir la ciutadania del soroll ambiental, garantint el seu benestar i la qualitat de vida a la ciutat. Per això, desenvolupa polítiques i mesures destinades a reduir els nivells de soroll quan sigui necessari.
Els Plans d’Acció són instruments per a la preservació, la recuperació i la millora de la qualitat acústica i tenen, entre d’altres, els objectius següents:
- Afrontar globalment les qüestions que fan referència a la contaminació acústica en les zones corresponents.
- Determinar les accions prioritàries que cal realitzar en el cas que se superin els valors límit d’emissió o immissió o s’incompleixin els objectius de qualitat acústica.
- Protegir les zones tranquil·les en les aglomeracions i a camp obert contra l’augment de la contaminació acústica.
- Determinar, mitjançant els plans d’acció, les actuacions que cal realitzar i el seu calendari d’execució durant un període de cinc anys per al compliment dels objectius establerts.
2. PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EXPOSICIÓ PÚBLICA
Els Plans d’Acció de Soroll han de sotmetre’s a processos de participació pública, tal com estableix la normativa vigent. Aquests processos son fonamentals perquè la població pugui conèixer el contingut del pla, expressar les seves opinions i fer aportacions abans de l’inici de la redacció del pla i abans de la seva aprovació definitiva.
En aquests moments estem iniciant la redacció del Pla d’Acció Contra el Soroll Fase IV i és necessari recollir les opinions, demandes, aportacions i inquietuds de la població en referència al soroll de la ciutat i les mesures correctores que es recollir al Pla d’Acció Contra el Soroll Fase IV.
Com a material informatiu, l'Ajuntament posa a disposició els Mapes estratègics de soroll i els Mapes de capacitat acústica per tal de que els veïns dels veïns disposin d’aquesta informació i facilitar així la consulta.
Informació de consulta
Formulari de participació
El formulari que es mostra a continuació serveix com a canal de participació on la ciutadania pot fer arribar les seves propostes i suggeriments abans de definir les línies d’actuació del Pla de Soroll, Fase IV.
4. INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA
L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet té la responsabilitat de garantir un entorn acústic saludable per a la ciutadania, aplicant mesures per prevenir i reduir la contaminació acústica. Aquesta responsabilitat està regulada per la Directiva 2002/49/CE, que estableix l’obligació de les administracions públiques d’avaluar i gestionar el soroll ambiental per protegir la salut i el benestar de la població.
Segons la Directiva 2002/49/CE i la legislació estatal i autonòmica, els municipis de més de 100.000 habitants estan obligats a elaborar mapes estratègics de soroll i, a partir d’aquests, definir Plans d’Acció per reduir i controlar el soroll ambiental.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, és l’encarregat de dur a terme la recopilació dels mapes estratègics i dels plans d’acció elaborats pels municipis, per tal de donar compliment a les obligacions d’informació que estableix la Directiva 2002/49/CE, sobre avaluació i gestió del soroll ambiental.
Els Plans d’Acció s’han de realitzar periòdicament i han d’incloure:
- L’anàlisi de la situació acústica actual.
- La identificació de les zones amb nivells de soroll per sobre dels límits establerts.
- La proposta de mesures correctores i preventives per reduir l’exposició al soroll.
- La planificació de l’execució i el seguiment de les accions implementades.
a) Mapes de capacitat acústica: D’acord amb la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, tots els ens locals han d’elaborar i aprovar mapes de capacitat acústica. Aquests mapes defineixen els objectius de qualitat acústica mitjançant la zonificació acústica del territori, i fixen els valors límit d’immissió que no s’han d’ultrapassar. Són útils per protegir àrees tranquil·les i gestionar el desenvolupament urbà per evitar l'augment de la contaminació acústica.
b) Mapes estratègics de soroll: Tenen com a finalitat avaluar l’exposició de la població al soroll que prové de diferents fonts en una zona determinada, i serveixen de base per a l’elaboració dels plans d’acció per a la millora i recuperació de la qualitat acústica on sigui necessari i per mantenir la qualitat de l’entorn acústic on sigui satisfactòria.
Els mapes estratègics de les aglomeracions tenen especialment en compte el soroll que prové del trànsit rodat, el trànsit ferroviari, els aeroports i les zones industrials. Han de contenir, com a mínim, la informació següent:
- Situació acústica existent en funció d’índexs de soroll.
- Nombre estimat de persones situades en una zona exposada al soroll.
- Mapa de capacitat acústica.
- Superació de valors límit.
Context jurídic
- Directiva 2002/49/CE, de 25 de juny de 2002, sobre avaluació i gestió del soroll ambiental.
- Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica.
- Decret 176/2009, de 10 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 16/2002, de 28 de juny, i se n’adapten els annexos.
Resultats obtinguts dels nivells de soroll i població exposada de les aglomeracions de Catalunya, dins de la campanya 2017-2022 (fase 3 de l’aplicació de la Directiva 2002/49/CE sobre avaluació i gestió del soroll ambiental). Consulteu-los aquí.