Taxa de recollida de residus

Preguntes freqüents

Què és la taxa de recollida de residus domiciliaris? És un tribut municipal destinat a finançar la recollida dels residus que es generen als habitatges del municipi.

És una taxa diferent de la de tractament (TMTR), i que ja es paga en el rebut de l’aigua? La gestió de residus comprèn la recollida, el transport i el tractament dels residus. La recollida i el transport són competència de l’Ajuntament, que és qui en gestiona el servei i la taxa. En el cas del tractament, la competència i gestió és metropolitana i se n’encarrega l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Quan es comença a aplicar? A partir del 2025 hi haurà una nova taxa per a la gestió dels residus municipals que s’aplicarà als habitatges en concepte de recollida de residus. Serà una taxa complementària a la de tractament, que ja es cobra als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A Santa Coloma de Gramenet es començarà a cobrar a partir de l’abril de 2025.

Qui ha de pagar la taxa? Han de pagar la taxa de recollida tots els habitatges del municipi.

Com es paga? La taxa és de caràcter anual i es cobrarà una part cada dos mesos. La recaptació de la taxa es fa mitjançant la incorporació del seu import a la factura del servei de subministrament domiciliari d’aigua per part de l’entitat subministradora de l’esmentat servei.

Quant s’ha de pagar? Les quotes tributàries de la taxa del servei de recollida de residus municipals generats als habitatges particulars es calculen en funció del tipus d’habitatge i els trams de consum establerts.

Punts de consum habitual segons tipologia:

  • Tipus A: un lavabo (rentamans, WC), una pica en cuina i una aigüera en safareig.
  • Tipus B: un bany, una pica en cuina i un safareig (aigüera més rentadora).
  • Tipus C: un bany, una cuina (pica i rentavaixella) i safareig.
  • Tipus D: un bany complet (amb banyera), un bany, una cuina i safareig.
  • Tipus E: dos banys complets, cuina completa (dues piques i un rentavaixella) i safareig.
  • Tipus F: dos banys complets, un lavabo, una cuina completa, safareig i tres aixetes exteriors.
  • Tipus G: tres banys complets, cuina completa, safareig i tres aixetes exteriors.
  • Tipus H: tres banys complets, un bany, cuina completa, safareig i tres aixetes exteriors.
  • Tipus I: quatre banys complets, cuina completa, safareig i cinc aixetes exteriors.

 

Per a un consum fins a 6 m3 al mes

Per a un consum entre 6 i 12 m3 al mes

Per a un consum entre 12 i 18 m3 al mes

Per a un consum superior a 18 m3 al mes

Habitatges tipus A, B i C o el seu equivalent segons diàmetre de cabal (bloc D1):

D11

D12

D13

D14

Habitatges tipus D i E o el seu equivalent segons diàmetre de cabal (bloc D2)

D21

D22

D23

D24

Habitatges tipus F, G, H i I o el seu equivalent segons diàmetre de cabal (bloc D3)

D31

D32

D33

D34

 

El cost en euros a l’any, per a cadascun dels trams és el següent:

Per a un consum fins a 6 m3 al mes

Per a un consum entre 6 i 12 m3 al mes

Per a un consum entre 12 i 18 m3 al mes

Per a un consum superior a 18 m3 al mes

D1

82,14

152,64

260,12

390,58

D2

208,28

338,26

507,71

550,91

D3

208,28

338,26

507,71

550,91

 

 

Reduccions per ús de les deixalleries? S’aplica una reducció de fins a un 14% sobre la quota en funció de l’ús de les deixalleries i punts verds, tant fixes com mòbils, que es determina en base al nombre de visites a les deixalleries per aportar residus, durant l’exercici d’acord amb el barem següent: 

Aportacions anuals

Reducció

Aportacions anuals

Reducció

1

0%

9

8%

2

1%

10

9%

3

2%

11

10%

4

3%

12

11%

5

4%

13

12%

6

5%

14

13%

7

6%

15 o més

14%

8

7%

 

 

 

Altres reduccions Article 7

  • Els subjectes passius que tinguin reconegut el benefici de la facturació especial del servei de subministrament domiciliari d’aigua potable per habitatges en els quals convisquin el nombre de persones previst al Reglament del servei metropolità del cicle integral de l’aigua, gaudiran d’una reducció del 5% de la quota de la taxa per cada persona addicional.
  • 5% de la quota de la taxa per cada persona empadronada en el domicili del contracte del servei de subministrament d’aigua que tingui reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 75% o un nivell III de grau de dependència per part de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
  • 50% de la quota de la taxa aquells contribuents que siguin titulars de contractes de subministrament d’aigua per ús domèstic destinats a domicilis particulars i que siguin beneficiaris del Cànon social de l’Agència Catalana de l’Aigua en qualsevol de les circumstàncies previstes.
  • 100% de la quota els contribuents titulars de contractes de subministrament domiciliari d’aigua potable que es trobin en situació d’exclusió residencial, d’acord allò previst a la Llei 24/2015, del 19 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica o en situació de vulnerabilitat, apreciada pels serveis socials municipals.

On van a parar els diners d’aquesta taxa? Els diners recaptats es destinaran a pagar la recollida de residus generats al municipi i el seu transport a les plantes de gestió. Això inclou tota la infraestructura i els recursos necessaris per prestar aquest servei (contenidors, cubells, camions, sistemes d’identificació, personal, campanyes de comunicació, costos de gestió municipal, etc.).

Per què s’aplica? La taxa s’aprova per donar compliment a la Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Aquesta llei obliga els ajuntaments a tenir una taxa per finançar el 100 % del cost del servei de recollida de residus (article 11.3), que, a més, ha de permetre implantar sistemes de pagament per generació, cosa que suposa que, a la llarga, les entitats locals hauran de tendir a incorporar elements que tinguin en compte el comportament de la ciutadania en la generació de residus.

El cobrament es fa amb el rebut de l’aigua per duplicar o ocultar taxa? La taxa que actualment es paga amb el rebut de l’aigua és la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR), que no s’oculta, ja que queda degudament detallada a la factura. La nova taxa és la de recollida de residus municipals, que es destina a finançar el servei de recollida.

Els residus recollits selectivament es barregen? En cap cas es barregen els residus que han sigut recollits selectivament. En determinats municipis i per determinades fraccions, existeixen camions amb dos compartiments separats, cadascun destinat a cada fracció, o fins i tot pot ser que el mateix camió reculli en dies diferents fraccions diferents.

Es perden llocs de treball per recollir selectivament els residus? És precisament al contrari: la recollida selectiva dels residus genera llocs de treball i, a més, ofereix oportunitats laborals a persones en risc de pobresa o exclusió. El fet de separar els residus i recollir-los per fraccions permet augmentar-ne el valor, i necessita processos vinculats a la recollida de residus i al seu reciclatge que requeriran personal, tant qualificat com no qualificat. Cal tenir en compte que el triatge de residus a les plantes està automatitzat; per tant, el fet que els residus es recullin per fraccions no suposarà que es perdin llocs de treball a les plantes.