El Fòrum Social Metropolità impulsa a Santa Coloma una resposta conjunta als reptes socials de la regió de Barcelona

La trobada a La CIBA ha reunit prop de 150 professionals per reflexionar sobre la governança metropolitana de l’acció social.

La jornada, que ha obert l'alcaldessa de la ciutat, Mireia González, ha abordat qüestions clau com l'accés a l'habitatge, l’atenció a la infància i la contractació pública de qualitat. El Fòrum Social Metropolità consolida el seu paper com a espai de col·laboració entre administracions i tercer sector.

Aquest dimarts La CIBA de Santa Coloma de Gramenet ha estat l’escenari de la IV Jornada del Fòrum Social Metropolità (FSM), que ha reunit representants d’ajuntaments, entitats socials i experts de tot el territori per debatre com avançar cap a una acció social coordinada i més eficaç en l’àmbit metropolità.

Sota el lema "Governança de l’acció social a la ciutat dels 5 milions", la jornada ha posat l’accent en la necessitat de reforçar els mecanismes de col·laboració estable entre administracions i tercer sector, i de construir estratègies compartides davant reptes que afecten el conjunt dels municipis de l’àrea metropolitana.

L'alcaldessa, Mireia González, ha obert la jornada posant en valor les prioritats de l'Ajuntament de Santa Coloma en l'àmbit social, "posem el focus en dues etapes de la vida com són la infància i l'adolescència, i la gent gran, que són clarament dos grups d'edat amb un especial risc de vulnerabilitat; i després també ho fem en l'impuls dels projectes de vida autònoms de les dones de la nostra ciutat". 
"Per poder desenvolupar accions envers aquests sectors de la nostra ciutadania agraïm la creació d'espais de treball com aquest fòrum que, de forma horitzontal, ens permeten compartir coneixements i aprenentatges, i també diferents visions de les polítiques públiques", ha afegit en referència al Fòrum Social Metropolità.

Els grans reptes socials actuals requereixen d’una governança que va més enllà de les fronteres administratives. El Fòrum Social Metropolità ofereix aquest espai de construcció col·lectiva per avançar cap a una cooperació entre administracions i tercer sector més eficaç”, ha afirmat la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona i portaveu del Fòrum Social Metropolità, Sònia Fuertes.

Durant la primera part de la jornada, s’ha celebrat una taula de debat sobre el futur del FSM i el seu paper en la construcció d’un espai estable de participació i coproducció público-social. La sessió ha comptat amb les aportacions de Mariona Tomàs, professora de la Universitat de Barcelona; Elisabet Tejero, directora de Serveis de Polítiques Socials i d’Igualtat de l’AMB; en Josep Maria Pascual, consultor i membre de la secretaria tècnica del Fòrum Social Metropolità i Pilar Núñez, representant de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

A continuació, s’han dut a terme tres taules de treball simultànies que han abordat àmbits clau per a la cooperació metropolitana:

Contractació pública de qualitat: s’ha posat en comú la necessitat de promoure un canvi de model que redueixi el pes del factor preu en els processos de contractació i posi al centre criteris qualitatius. S’ha debatut sobre com avançar cap a contractacions més objectives, sostenibles i alineades amb els valors del servei públic.

Models d’atenció a la infància: diferents ajuntaments han compartit les seves experiències i enfocaments, amb l’objectiu d’identificar elements comuns i construir les bases d’un model metropolità d’atenció a la infància. La sessió també ha recollit l’aportació del tercer sector com a actor clau en l’acompanyament i protecció dels drets dels infants.

Inclusió residencial: la taula ha abordat la necessitat de polítiques coordinades que donin resposta a les desigualtats d’accés a l’habitatge i a les situacions d’exclusió residencial, amb una mirada territorial i integradora.

Les conclusions de les diferents sessions serviran per orientar les properes línies de treball del FSM, que vol esdevenir un espai estable per a la reflexió i la construcció de respostes compartides entre municipis i entitats socials.

El Fòrum Social Metropolità es va constituir el 2022 en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva. Està integrat per ajuntaments de la regió metropolitana i entitats del tercer sector, i té com a objectiu promoure una acció social més coordinada, equitativa i eficient, basada en la coproducció i l’intercanvi de coneixement entre actors del territori.