Desmuntant prejudicis sobre dones i l'Islam

Els musulmans i musulmanes són 1.500 milions de persones a més de 200 països (només el 20% és àrab). A la nostra ciutat, s’estima que la població musulmana està al voltant dels 9.000 colomencs i colomenques, aproximadament un 8% de la població total. Igual que passa amb la població considerada cristiana, es tracta d’un col·lectiu enormement divers i heterogeni. Hi conviuen diversos orígens, diverses interpretacions i diversos graus de pràctica religiosa.

Són nombroses les iniciatives dels veïns i les veïnes de religió  musulmana, i de les seves associacions, presents a la ciutat: un banc d’aliments per als més desfavorits (musulmans o no), diversos manifestos contra el fanatisme religiós i el terrorisme, la contribució a accions solidàries i comunitàries, activitats esportives i de lleure, classes d’àrab, la participació activa en la Xarxa de Valors, en el Consell de les Dones, i en processos participatius de la ciutat o campanyes de donació de sang.Així mateix, també són presents activament a esdeveniments ciutadans com ara Ravaleando, la Fira de Sant Jordi o la Diada de la Primavera.

Segons els preceptes religiosos, la decisió d’utilitzar o no el vel correspon únicament a la dona musulmana, com a opció personal. No totes les dones de religió musulmana trien utilitzar-lo. N’hi ha que el fan servir per arrel cultural, convicció religiosa o com a reivindicació  identitària. De vegades es generen estereotips i prejudicis sobre la situació de la dona a l’Islam i s’oblida que les desigualtats de gènere són presents a totes les societats del món. Arreu del món trobem dones musulmanes, que utilitzen o no el hiyab, i que no tenen por a desafiar els estereotips assumint responsabilitats: presidentes de govern, cantants, dones de negocis, periodistes, activistes o mestres:

Fàtima al- Fihri

Fàtima Muhammad Al-Fihri dona àrab i musulmana que va heretar una acabalada fortuna després de la mort del seu espòs i germans, per la qual cosa, juntament amb la seva germana Mariam, van decidir invertir els seus diners en un projecte que contribuís a impulsar un major desenvolupament en la seva comunitat. Van edificar una Madraza on es va començar a reforçar l'educació de joves i, al voltant del s. X d. de C., la madraza ja s'havia convertit en un important motor intel·lectual del país.

L'any 859, Fàtima va fundar la primera Universitat del món, encara operativa en l'actualitat i coneguda com a Universitat de Qarawiyyin a Fes, el Marroc.

Zaha Hadid

Va néixer a en Bagdad, Irak. Es va graduar en matemàtiques per la Universitat Americana de Beirut abans d’ estudiar en la Architectural Association deLondres. Va guanyar diversos premis durant la seva carrera. Al 2004, va ser la primera dona en rebre el Premi Pritzker.

Les seves obres més emblemàtiques són: El centre cultural la Heydar Aliyevfue (Baku 2013), El Guangzhou Opera House (Xina 2010), El Centre Aquàtic de Londres (Jocs Olímpics 2012), El Museo Nacional de Art del Segle XXI (Roma 2009), El Centre d’ Art Arte Contemporani Rosenthal (Cincinnati 2003).

Dalia Mogahed

Nascuda en 1974 al Caire, va emigrar als Estats Units als cinc anys. Naturalitzada americana, posseeix una llicenciatura en enginyeria química, i un Mestratge en Administració d'empreses (MBA) de la Universitat de Pittsburg.

A l'abril de 2009, va ser nomenada pel president Barack Hussein Obama per exercir-se en el Consell Consultiu de Religions, Fe Religiosa i Associacions Veïnals. A partir d'aquesta designació, la recentment citada, assessora en assumptes de l'Islam al flamant i controvertit guanyador del premi Nobel de la Pau, sobre les opinions, valors, percepcions, actituds i desitjos de més de mil milions de musulmans a tot el món. 

Yunalis Mat Zara'ai 

Més coneguda com Yuna, és una cantant i compositora malaya. Actualment resideix a California. També va ser estudiant de dret a Malàisia. En 2009, va completar el seu títol de grau com a Llicenciada en Estudis Jurídics amb honors. És co-propietària d’ una tenda de roba unisex,  IAMJETFUELshop.

Hiba Aboukhris Benslimane

Més coneguda com Hiba Abouk, és una actriu espanyola d'ascendència líbia per part paterna i tunicina per part materna. És coneguda pels seus papers en sèries de televisió, especialment pel de Fátima en El Príncep.

Amanda Figueras

“Sóc el que es coneix com una nova musulmana. En realitat, la meva opció religiosa no és una cosa nova sinó un llarg procés personal, però sí, no vaig néixer en una família musulmana. És més, no em van batejar en la fe catòlica com era l'habitual, així que el terme musulmana conversa no encaixa amb mi. Com vaig arribar a l'islam? Molt senzill, va ser després d' adonar-me que no sabia què era l'islam i em sorprenia la meva ignorància sobre una fe que segueixen tantes persones al món. Llavors, vaig investigar.

A molts els crida l'atenció, se sorprenen que una dona adulta, lliure i en el seu sa judici triï aquest camí. És llavors quan, per regla general, els prejudicis guanyen, perquè és més fàcil pensar que “algun moro li haurà menjat el cap” que fer-se preguntes.

"He pogut triar la meva carrera, el meu treball, les meves parelles, la meva casa o el meu cotxe sense que ningú pensi que m'han manipulat, per què m'han degut manipular aquesta vegada?"

Hanan al-Hroub

Nascuda en el camp de refugiats de Dheisheh, Belén) és una professora palestina que treballa amb nens exposats a la violència. En 2016 va ser reconeguda amb el Global Teacher Prize de la Fundació Varkey, el qual és considerat per alguns mitjans de comunicació com el «Nobel de l'ensenyament». 

Dones polítiques:

Atifete Jahjaga presidenta de Kosovo, Sheikh Hasina Wajed, primera ministra de Bangladesh, Benazir Bhutto primera dona que va ser Primer Ministre d’ un país musulmà a Pakistan.

Són nombroses les iniciatives dels veïns i les veïnes de religió  musulmana, i de les seves associacions, presents a la ciutat: un banc d’aliments per als més desfavorits (musulmans o no), diversos manifestos contra el fanatisme religiós i el terrorisme, contribució a accions solidàries i comunitàries, activitats esportives i de lleure, classes d’àrab, la participació activa en la Xarxa de Valors o en el Consell de les Dones.

A més, aquesta comunitat també està present en processos participatius de la ciutat, campanyes de donació de sang o a esdeveniments ciutadans com Ravaleando, la Fira de Sant Jordi, la Diada de la Primavera, etc.

Amb independència del lloc de procedència, totes les dones de la ciutat comparteixen les mateixes inquietuds:  educació dels fills, família, cura de malalts o persones dependents, treball, interès per la cultura i la ciutat..

A través de diverses associacions culturals o religioses de la ciutat, les dones transmeten coneixement. Per exemple, classes d’ àrab i reforç escolar a nens/es o classes de castellà per dones. A més, també es creen punts de trobada per dones de la ciutat (musulmanes i no musulmanes) com classes d’ aeròbic, hora del té, excursions, etc. També són les primeres acollidores amb el seu menjar i acompanyament quan la comunitat realitza el trencament del dejuni (Iftar) al Ramadà, o a les portes obertes a l’ oratori.