Resolució de Inadmissió

Llistat de inadmissió 21/12/2020

Ayudas al alquiler para contribuir a minimizar el impacto económico y social del Covi-19

¿Cuál es la finalidad de este programa de ayuda a los alquileres Covid-19?

La finalidad de este programa es ayudar a las personas que se encuentren en una de las siguientes situaciones:

·    Ayudas al pago total o parcial de la renta de alquiler: la finalidad es resolver los problemas transitorios de pago parcial o total del alquiler.

·    Ayudas a la cancelación total o parcial de los microcréditos: la finalidad es hacer frente a la devolución de los microcréditos, cuando no se pueda hacer frente.

¿Quién se puede beneficiar de este programa de ayuda?

Las personas que dispongan de un contrato de alquiler de acuerdo con la Ley de Arrendamientos Urbanos, y que constituya su vivienda habitual. También debe tener la residencia legal en Cataluña.

¿Qué significa encontrarse en situación de vulnerabilidad debido al Covid-19?

La persona titular del contrato de alquiler, o cualquiera de los miembros de la unidad familiar, que se hayan visto afectadas por una situación de vulnerabilidad económica y social sobrevenida a consecuencia del Covid-19, a consecuencia de:

a) Haber pasado a estar en situación de desempleo,

b) Que se encuentre en situación de Expediente Temporal de Regulación de Empleo (ERTE),

c) Que haya visto reducida la jornada de trabajo por motivos de cuidados, en caso de ser empresario,

d) Otras circunstancias similares que supongan una pérdida de ingresos.

¿Puedo pedir la ayuda, aunque no haya solicitado la moratoria en el pago de la renta de alquiler a la propiedad de mi vivienda habitual?

Sí, haber solicitado la moratoria de pago de la renta alquiler a la propiedad de mi vivienda habitual no es requisito para poder solicitar la ayuda.

¿Puedo pedir la ayuda si he pactado una moratoria en el pago de la renta de alquiler con la propiedad de mi vivienda habitual?

Sí, se puede pedir la ayuda, pero el dinero debe ir destinado al levantamiento de la moratoria de pago de la renta de alquiler.

¿Cuáles son los ingresos que se deben tener para optar a esta ayuda?

El conjunto de los ingresos de los miembros de la unidad familiar, en el mes anterior a la solicitud de la ayuda no pueden ser superiores a 1.613,52 euros mensuales.

Sin embargo, este importe se amplía a 2.151,36 euros mensuales cuando la unidad familiar, que está compuesta por los cónyuges y sus descendientes bajo tutela que conviven juntos, tengan a cargo algún miembro con una discapacidad reconocida superior al 33% (intelectual) o al 65% (sensorial o física) o con una enfermedad grave que le incapacite para trabajar.

Si la persona deudora principal es quien sufre esta discapacidad, el límite de ingresos aumenta hasta los 2.689,20 euros mensuales. Además, estos ingresos máximos se podrán incrementar en 53,78 euros por cada hijo a cargo o 80,67 euros por hijo, si la familia es monoparental.

Además, de estos ingresos, la renta de alquiler, más los gastos y suministros básicos de la vivienda (luz, gas, gasóleo para la calefacción, agua, telefonía y cuota de la comunidad) deben ser superior o igual al 35% de los ingresos netos de la unidad familiar.

¿Qué se entiende por unidad familiar?

Se considera unidad familiar la compuesta por la persona titular del contrato de alquiler, su cónyuge no separado legalmente o pareja de hecho inscrita y los hijos, con independencia de su edad, que residen en la vivienda, incluyendo los vinculados por una relación de tutela, guarda o acogimiento familiar y su cónyuge no separado legalmente o pareja de hecho inscrita, que residan en la vivienda.

En Cataluña la inscripción de las parejas de hecho es voluntaria. Las parejas de hecho que estén en esta situación podrán justificar esta circunstancia presentando el certificado de empadronamiento donde consten inscritos ambos miembros con una antigüedad superior a 2 años o el libro de familia, si han tenido hijos en común.

¿Qué pasa en el caso de cotitularidad del contrato que no forma parte de la unidad familiar?

En el caso de cotitularidad del contrato, en el que el coarrendatario no forme parte de la unidad familiar de la persona solicitante, éste también deberá acreditar la situación de vulnerabilidad económica y social para que la persona solicitante pueda beneficiarse de la totalidad de la ayuda.

¿Qué otros requisitos debo tener en cuenta?

Los requisitos que se han de tener en cuenta son:

·    La persona solicitante debe acreditar el pago de la renta de alquiler de los meses de enero, febrero y marzo de 2020. Si el contrato se ha formalizado durante este periodo, se debe acreditar el pago desde el inicio del contrato.

·    Todos los miembros de la unidad familiar deben cumplir con las obligaciones tributarias con el Estado y la Generalidad de Cataluña y las obligaciones con la Seguridad Social.

·    La persona solicitante no debe estar sometida a ninguno de los supuestos de prohibición para ser beneficiario de subvenciones de conformidad con el artículo 13 de la Ley 38/2003, de 17 de noviembre, General de Subvenciones.

·    Que el importe de la renta de alquiler del contrato de arrendamiento sea de 900 euros como máximo.

¿Qué incluye la renta de alquiler?

El concepto de renta de alquiler incluye: la renta, los atrasos de la renta, el impuesto de bienes inmuebles (IBI), la tasa por el servicio de recogida de basuras y los importes correspondientes a la repercusión de las obras de mejora.

¿Quién no puede solicitar esta ayuda?

No podrán solicitar estas ayudas:

a) La persona titular del contrato de arrendamiento o cualquier otro miembro que tenga parentesco por vínculo de matrimonio u otra relación estable análoga, por consanguinidad, adopción o afinidad hasta el segundo grado, con las personas arrendadoras o sea socia o partícipe de las personas físicas o jurídicas que actúen como personas arrendadoras.

b) La persona titular del contrato de arrendamiento o cualquier otro miembro que sea propietaria o usufructuaria de una vivienda situada en territorio español, salvo que no dispongan del uso y disfrute por causa de separación o de divorcio o por cualquier causa ajena a su voluntad, o cuando la vivienda resulte inaccesible por razón de la discapacidad del titular o de algún miembro de la unidad familiar. No se considera que se es propietario o usufructuario de una vivienda si el derecho recae únicamente sobre una parte alícuota de la vivienda, y se ha obtenido por transmisión mortis causa.

c) La persona titular del contrato de arrendamiento o cualquier otro miembro que disponga de recursos económicos suficientes en cuentas corrientes o de otros depósitos análogos en entidades financieras. Se entiende como recursos suficientes los que superen 1,5 veces el IPREM en cómputo anual.

d) La persona titular del contrato de arrendamiento o cualquier otro miembro que disponga de título jurídico habilitante de las viviendas que gestiona la Agencia de la Vivienda de Cataluña, directamente o mediante otras administraciones públicas o entidades sin ánimo de lucro.

¿Cuál es el plazo de presentación de esta ayuda? ¿Cuando se pueden pedir?

Se podrán pedir desde el 19 de mayo, día siguiente a la publicación de la Resolución en el Diario Oficial de la Generalidad de Cataluña, hasta el 30 de septiembre de 2020.

¿Cómo y dónde se deben solicitar?

Las solicitudes se presentarán en impreso normalizado, debidamente formalizado y firmadas por la persona solicitante de la ayuda, acompañadas de la documentación requerida.

Las solicitudes se pueden presentar en:

a) A través de la web de la Generalidad de Cataluña (Oficina Virtual de Trámites)

b) En la Oficina Local de Vivienda mediante solicitud de cita previa a través de la sede electrónica de Gramepark, SA

Los impresos normalizados de solicitud se pueden obtener en la web de la Generalidad de Cataluña(Oficina Virtual de Trámites).

¿Cómo se resuelven estas solicitudes?

Las solicitudes se resuelven siguiendo el orden de entrada en el registro correspondiente, con la documentación completa y correcta, hasta el agotamiento de la dotación presupuestaria.

¿Cuál es el plazo para resolverlas?

El plazo máximo para resolver las solicitudes y notificar la resolución es de seis meses a contar desde la fecha de su presentación. Transcurrido este plazo sin que se haya notificado la resolución expresa, las personas solicitantes podrán entender desestimada la solicitud por silencio administrativo.

¿Cuál es la documentación que debe acompañar a la solicitud?

En cuanto a la documentación relativa al contrato de arrendamiento ya la unidad familiar, se acompañará:

a) El contrato de alquiler a nombre de la persona solicitante.

b) Libro de familia o documento equivalente, en su caso, en el que conste la unidad familiar.

c) En caso de que la persona solicitante de la ayuda, que viva en la vivienda, sea el cónyuge del titular contractual o se encuentre en situación de separación, divorcio, nulidad de matrimonio, así como en caso de muerte de la persona arrendataria, debe aportar la documentación acreditativa de la atribución del derecho de uso sobre la vivienda, ya sea por subrogación, convenio o sentencia de separación o divorcio, u otros títulos válidos en derecho.

d) Los recibos de alquiler pagados de los meses de enero, febrero y marzo de 2020 de la vivienda habitual de las personas solicitantes. Si el contrato se ha formalizado durante este periodo, se debe acreditar el pago desde el inicio del contrato.

e) En el caso de las rentas de alquiler vencidas y no pagadas, el certificado de la persona propietaria o administradora de la vivienda, acreditativo del importe detallado de la deuda y de los meses correspondientes.

f) En el caso de estar al corriente de pago de las rentas de alquiler, los recibos pagados mediante transferencia bancaria, recibo domiciliado, ingreso en cuenta o recibo emitido por el administrador de la finca de los meses de abril a septiembre, incluidos a la solicitud de la ayuda.

En relación a la documentación de los ingresos:

g) Justificante de los ingresos del último mes de los miembros que integran la unidad familiar en edad laboral:

g.1) La última nómina previa a la presentación de la solicitud. En el caso de trabajadores por cuenta propia, la declaración trimestral de IRPF correspondiente.

g.2) En el caso de estar afectado por un Expediente de Regulación Temporal de Empleo (ERTE), el certificado de empresa, en el que se acredite que la persona solicitante está incluida en un ERTE.

g.3) En caso de que se haya visto reducida la jornada de trabajo por motivos de cuidados de las personas trabajadoras por cuenta propia, una declaración responsable donde se especifique la causa que ha motivado la reducción de jornada y donde se cuantifiquen los ingresos del mes anterior de la solicitud y los ingresos actuales.

g.4) En el caso de otras circunstancias similares que supongan una pérdida de ingresos (reducción jornada laboral, pérdida sustancial de los ingresos, etc.), una declaración responsable donde se justifique la circunstancia concreta que ha provocado la disminución de ingresos y donde se cuantifiquen los ingresos del mes anterior de la solicitud y los ingresos actuales.

h) Declaración responsable de la persona solicitante relativa al cumplimiento de todos los requisitos exigidos para ser beneficiaria de la ayuda durante todos los meses solicitados.

i) Los extractos bancarios de la persona titular del contrato de arrendamiento y del resto de miembros de la unidad familiar que justifiquen que en las cuentas corrientes o de otros depósitos análogos en entidades financieras, no disponen de recursos suficientes que superen 1, 5 veces el IPREM en cómputo anual (9.681,12 €).

En relación con la documentación relativa a los suministros básicos de la vivienda:

j) Las facturas de los suministros básicos (luz, gas, gasóleo para la calefacción, agua, telefonía y cuota de la comunidad) de los últimos tres meses, previos a la presentación de la solicitud, o en su defecto, los extractos bancarios de la cuenta o cuentas bancarias que justifiquen los pagos.

En cuanto a la documentación relativa al pago de las ayudas:

k) Solicitud de transferencia bancaria para poder realizar el pago de la ayuda -a nombre de la persona propietaria o administradora de la vivienda, de la persona arrendataria o de la entidad bancaria, según el supuesto- firmada por ésta y con la diligencia de conformidad de la entidad bancaria.

En el marco de las ayudas para cancelar total o parcialmente los microcréditos, la documentación específica:

l) Escritura del préstamo suscrito con la entidad bancaria.

m) Certificado de la entidad bancaria donde conste el nombre de la persona titular del microcrédito, la fecha de constitución del préstamo y el detalle del importe concedido.

¿Y si en estos momentos de confinamiento no se puede aportar toda la documentación?

En el caso de no poder aportar alguno de los documentos anteriores, se aportará declaración responsable que justifique el motivo (modelo formulario) por el que no se pueden aportar, que debe estar relacionado como consecuencia del Covid. Toda la documentación que no se haya justificado al presentar la solicitud, debe presentarse obligatoriamente y de oficio por el solicitante, en el plazo máximo de un mes desde la finalización del estado de alarma.

¿Cuál es la documentación que debe acompañar a la persona coarrendataria que no forme parte de la unidad familiar?

La persona coarrendataria que no forme parte de la unidad familiar debe aportar la misma documentación requerida por la persona titular del contrato de arrendamiento y por el resto de miembros de la unidad familiar.

¿Cuál es la documentación que comprobará de oficio la Administración?

La Administración, salvo que el solicitante manifieste su oposición, revisará de oficio la siguiente documentación:

a) DNI / NIE o documento equivalente vigente de la persona solicitante y de todos los miembros que integran la unidad familiar.

b) Certificado de empadronamiento actualizado que acredite la residencia en la vivienda de todas las personas que integran la unidad familiar.

c) Los certificados de discapacidad o, en su caso, de movilidad reducida que superen el grado del 33% de cualquiera de los miembros de la unidad familiar o los certificados de personas con gran dependencia.

d) Certificado catastral o nota simple del registro de la propiedad que acrediten que ninguno de los miembros de la unidad familiar es titular de una vivienda.

e) Certificado de no tener deuda con la Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT), la Tesorería General de la Seguridad Social (TGSS) y la Agencia Tributaria de Cataluña (ATC).

f) Informe de vida laboral emitido por la Tesorería de la Seguridad Social, relativo a todas las personas en edad laboral que integran la unidad familiar.

g) En el caso de personas en situación de desempleo, certificado de la oficina de trabajo acreditativo del importe percibido durante el último mes previo a la presentación de la solicitud, relativo a todas las personas en edad laboral que integran la unidad familiar.

h) En el caso de personas pensionistas, certificados emitidos por los órganos pagadores, acreditativos del importe a percibir durante el año en curso, relativo a todas las personas en edad laboral que integran la unidad familiar.

e) En caso de cese de la actividad de las personas trabajadoras por cuenta propia, el certificado expedido por la Agencia Estatal de la Administración Tributaria o por la Agencia Tributaria de Cataluña, en su caso, sobre la base de la declaración de cese de actividad declarada por el interesado.

¿Cuáles son las cuantías máximas y el límite temporal de las ayudas?

La ayuda se puede conceder por un importe máximo de 6 meses de la renta de alquiler, de los meses desde abril a septiembre de 2020.

La cuantía máxima de la ayuda para la demarcación de Barcelona es: 750 euros mensuales.

En ningún caso, el importe de la ayuda no puede superar la renta de alquiler pactada en el contrato de arrendamiento.

¿En la modalidad de ayudas a la cancelación total o parcial de los microcréditos, las cuantías máximas y el límite temporal son iguales?

Sí, en el caso de solicitar las ayudas para cancelar los microcréditos, el total de la ayuda no puede superar los seis meses de renta de alquiler, según las cuantías máximas por ubicación de la vivienda.

¿Y cuál es la cuantía a percibir en el supuesto de personas coarrendatarias que no formen parte de la unidad familiar?

En el supuesto de contratos de alquiler suscritos por más de una persona arrendataria, en la que:

a) La persona coarrendataria no forme parte de la unidad familiar de la persona solicitante, y,

b) No se encuentre en situación de vulnerabilidad económica y social por el cumplimiento de todos los requisitos indicados en la pregunta 3:

El importe de la ayuda que puede percibir la persona solicitante será en proporción al porcentaje en que participe en el contrato de alquiler.

En caso de que el contrato no establezca ningún porcentaje, se entiende que es del 50% y, por tanto, sólo se podrá otorgar el 50% de las cuantías máximas por ubicación de la vivienda indicadas anteriormente.

¿Cuál es el procedimiento de abono de las ayudas para el pago total o parcial de la renta de alquiler?

Hay que diferenciar entre las rentas de alquiler vencidas y no pagadas (impagos) o estar al corriente de pago.

En el primer caso, la cuantía se fija de acuerdo con el certificado de la deuda total o parcial acreditado por el propietario, en el momento de la presentación de la solicitud y se abona con una primera transferencia bancaria.

En el segundo supuesto, la cuantía se fija según los recibos pagados en el momento de la presentación de la solicitud y se abona también con una primera transferencia bancaria.

En ambas situaciones, y por sucesivos pagos se debe acreditar el mantenimiento de la situación de vulnerabilidad económica y social sobrevenida a consecuencia del Covid-19 y, al mismo tiempo, se debe justificar mensualmente con un certificado de la persona propietaria o administradora.

¿Cómo se acredita el mantenimiento de la situación de vulnerabilidad económica y social sobrevenida a consecuencia del Covid-19?

La persona que está obligada a abonar la renta de alquiler o cualquiera de los miembros de la unidad familiar debe acreditar que sigue estando en situación de desempleo, de Expediente Temporal de Regulación de Empleo (ERTE) o, que continúa en reducción de jornada de trabajo por motivos de cuidados y, en caso de ser empresario, que mantiene las circunstancias que supusieron la pérdida de ingresos.

¿Cuál es el procedimiento de abono de las ayudas a la cancelación total o parcial de los microcréditos?

El procedimiento de abono de las ayudas a la cancelación total o parcial de los microcréditos la cuantía se fija de acuerdo con la deuda acreditado y se abona con un solo pago.

¿Cómo se efectúa el pago de estas ayudas?

El pago de las ayudas objeto de esta Resolución se hace por transferencia bancaria de la siguiente forma:

En cuanto a las ayudas al pago total o parcial de la renta de alquiler:

a) A la persona propietaria o administradora o, a la persona solicitante, cuando lo solicite y lo justifique de forma motivada, en el caso de las rentas de alquiler vencidas y no pagadas (impagos).

b) A la persona solicitante, en el caso de estar al corriente de pago de las rentas de alquiler.

Respecto a las ayudas a la cancelación total o parcial de los microcréditos:

c) A la entidad bancaria que haya concedido el préstamo.

En cualquiera de las modalidades, se aportará solicitud de transferencia bancaria para poder realizar el pago de la ayuda (formulario).

¿Hay que justificar que ese dinero ha sido destinado al pago del alquiler de mi vivienda habitual? ¿Cuál es el procedimiento de justificación del cumplimiento de esta ayuda?

La justificación del cumplimiento de la finalidad y del destino del importe de las ayudas se hace mediante la presentación de la siguiente documentación:

En relación con las ayudas para el pago de la renta de alquiler:

a) En el caso de las rentas de alquiler vencidas y no pagadas (impagos), el certificado de la persona propietaria o administradora de la vivienda.

b) En el caso de estar la corriente de pago de las rentas de alquiler, las copias de los recibos de alquiler o de los documentos acreditativos del pago emitidos por la persona arrendadora de la vivienda, en el que consten los siguientes conceptos: la identificación de el pagador, la identificación de la persona beneficiaria del pago, el importe del alquiler y la mensualidad correspondiente.

En ambos casos, también la documentación que acredite la situación de vulnerabilidad.

Los beneficiarios deben presentar toda esta documentación en el plazo máximo de 3 meses, a partir del cobro de la ayuda.

En cuanto a las ayudas a la cancelación total o parcial de los microcréditos:

c) La entidad bancaria emitirá los documentos acreditativos del pago, así como la documentación que acredite la situación de vulnerabilidad.

¿Cuáles son las consecuencias de haberme beneficiado de estas ayudas sin disponer de los requisitos previstos?

La persona o personas que se hayan beneficiado de una moratoria de la deuda de renta de alquiler de su vivienda habitual y / o las ayudas para atender el pago de esta sin disponer de los requisitos previstos, son responsables de los daños y perjuicios que se hayan podido producir, así como todos los gastos generados por la aplicación de estas medidas excepcionales.

El importe de los daños, perjuicios y gastos no puede ser inferior al beneficio indebidamente obtenido por la persona arrendataria por la aplicación de la norma, la cual también incurrir en responsabilidad, en los casos que voluntariamente y deliberada, busque situarse o mantener -se en los supuestos de vulnerabilidad económica con el fin de beneficiarse del programa regulado en esta Resolución.

¿Cuáles son las incompatibilidades de estas ayudas?

Estas ayudas son incompatibles con cualquier otra ayuda o prestación para el pago del alquiler que gestione la Agencia de la Vivienda de Cataluña por las mismas mensualidades del mismo año. Si el solicitante se beneficia de otras ayudas para el pago del alquiler, la suma total de los importes a percibir en un mismo año natural no podrá ser superior a 5.400 euros.

Cuando se haya concedido un préstamo mediante los microcréditos, la cuantía de la ayuda se destinará a la amortización del préstamo. Únicamente cuando se haya cancelado la totalidad del préstamo, siempre que el importe de éste sea inferior al de la ayuda concedida en aplicación de este programa, puede destinarse a cubrir el pago de nuevas mensualidades de renta o de importes superiores hasta llegar al total de la ayuda recibida.

Ajuts al lloguer per a contribuir a minimitzar l’impacte econòmic i social del COVID-19

Realitzar el tràmit per a sol·licitar l'ajut

Quina és la finalitat d'aquest programa d’ajut als lloguers Covid? 

La finalitat d’aquest programa és ajudar a les persones que es trobin en una de les següents situacions: 

·    Ajuts al pagament total o parcial de la renda de lloguer: la finalitat és resoldre els problemes transitoris de pagament parcial o total del lloguer.  

·    Ajuts a la cancel·lació total o parcial dels microcrèdits: la finalitat és fer front a la devolució dels microcrèdits, quan no s’hi pugui fer front. 

Qui es pot beneficiar d’aquest programa d’ajut? 

Les persones que disposin d’un contracte de lloguer d’acord amb la Llei d’Arrendaments Urbans, i que constitueixi el seu habitatge habitual. També ha de tenir la residència legal a Catalunya.  

Que vol dir trobar-se en situació de vulnerabilitat a causa del Covid-19? 

La persona titular del contracte de lloguer, o qualsevol dels membres de la unitat familiar, que s’hagin vist afectades per una situació de vulnerabilitat econòmica i social sobrevinguda a conseqüència del COVID-19, a conseqüència de : 

a) Haver passat a estar en situació d’atur, 

b) Que es trobi en situació d'Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO),  

c) Que Hagi vist reduïda la jornada de treball per motius de cures, en cas de ser empresari, 

d) Altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua d’ingressos. 

Puc demanar l’ajut encara que no hagi sol·licitat la moratòria en el pagament de la renda de lloguer a la propietat del meu habitatge habitual?   

Sí, haver sol·licitat la moratòria de pagament de la renda lloguer a la propietat del meu habitatge habitual no és requisit per poder demanar l’ajut. 

Puc demanar l’ajut si he pactat una moratòria en el pagament de la  renda de lloguer amb la propietat del meu habitatge habitual? 

Sí, es pot demanar l’ajut, però els diners han d’anar destinats a l’aixecament de la moratòria de pagament de la renda de lloguer.

Quin són els ingressos que s’han de tenir per optar a aquest ajut? 

El conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar, en el mes anterior a la sol·licitud de l’ajut no poden ser superiors a 1.613,52 euros mensuals. 

No obstant això, aquest import s’amplia a 2.151,36 euros mensuals quan la unitat familiar, que està composta pels cònjuges i els seus descendents sota tutela que conviuen junts, tinguin a càrrec algun membre amb una discapacitat reconeguda superior del 33% (intel·lectual) o al 65% (sensorial o física) o amb una malaltia greu que l’incapaciti per a treballar.

Si la persona deutora principal és qui pateix aquesta discapacitat, el límit d’ingressos augmenta fins els 2.689,20 euros mensuals. A més, aquests ingressos màxims es podran incrementar en 53,78 euros per cada fill a càrrec o 80,67 euros per fill, si la família és monoparental. 

A més, d'aquests ingressos, la renda de lloguer, més les despeses i subministraments bàsics de l’habitatge (llum, gas, gasoil per a la calefacció, aigua, telefonia i quota de la comunitat) han de ser superior o igual al 35% dels ingressos nets de la unitat familiar.

Que s’entén per unitat familiar? 

Es considera unitat familiar la composada per la persona que titular del contracte de lloguer, el seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita i els fills, amb independència de la seva edat, que resideixen a l’habitatge, incloent els vinculats per una relació de tutela, guarda o acolliment familiar i el seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita, que resideixin a l’habitatge.  

A Catalunya la inscripció de les parelles de fet és voluntària. Les parelles de fet que estiguin en aquesta situació podran justificar aquesta circumstància presentant el certificat d'empadronament on constin inscrits tots dos membres amb una antiguitat superior a 2 anys o el llibre de família, si han tingut fills en comú.

Què passa en el cas de cotitularitat del contracte que no forma part de la unitat familiar? 

En el cas de cotitularitat del contracte, en què el coarrendatari no formi part de la unitat familiar de la persona sol·licitant, aquest també haurà d’acreditar la situació de vulnerabilitat econòmica i social per tal que la persona sol·licitant pugui beneficiar-se de la totalitat de l’ajut. 

Quins altres requisits he de tenir en compte? 

Els requisits que també s'han de tenir en compte són:

·    La persona sol·licitant ha d’acreditar el pagament de la renda de lloguer dels mesos de gener, febrer i març de 2020. Si el contracte s’ha formalitzat durant aquest període, s’ha d’acreditar el pagament des de l’inici del contracte. 

·    Tots els membres de la unitat familiar han de complir amb les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions amb la Seguretat Social.

·    La persona sol·licitant no ha d’estar sotmesa a cap dels supòsits de prohibició per ser persona beneficiària de subvencions de conformitat amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions. 

·    Que l’import de la renda de lloguer del contracte d’arrendament sigui de 900 euros com a màxim.

Què inclou la renda de lloguer? 

El concepte de renda de lloguer inclou: la renda, els endarreriments de la renda, l'impost de béns immobles (IBI), la taxa pel servei de recollida d'escombraries i  els imports corresponents a la repercussió de les obres de millora.

Qui no pot sol·licitar aquest ajut? 

No podran sol·licitar aquests ajuts: 

a) La persona titular del contracte d'arrendament o qualsevol altre membre que tingui parentiu per vincle de matrimoni o una altra relació estable anàloga, per consanguinitat, adopció o afinitat fins al segon grau, amb les persones arrendadores o sigui sòcia o partícip de les persones físiques o jurídiques que actuïn com a persones arrendadores. 

b) La persona titular del contracte d'arrendament o qualsevol altre membre que sigui propietària o usufructuària d'un habitatge situat al territori espanyol, llevat que no en disposin de l'ús i gaudi per causa de separació o de divorci o per qualsevol causa aliena a la seva voluntat, o quan l'habitatge resulti inaccessible per raó de la discapacitat del titular o d'algun membre de la unitat familiar. No es considera que s'és propietari o usufructuari d'un habitatge si el dret recau únicament sobre una part alíquota de l'habitatge, i s'ha obtingut per transmissió mortis causa. 

c) La persona titular del contracte d'arrendament o qualsevol altre membre que disposi de recursos econòmics suficients en comptes corrents o d'altres dipòsits anàlegs en entitats financeres. S'entén com a recursos suficients els que superin 1,5 vegades l'IPREM en còmput anual. 

d) La persona titular del contracte d'arrendament o qualsevol altre membre que disposi de títol jurídic habilitant dels habitatges que gestiona l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, directament o mitjançant altres administracions públiques o entitats sense ànim de lucre.

Quin és el termini de presentació d’aquest ajut? Quan es poden demanar? 

Es podran demanar des del 19 de maig, endemà de la publicació de la Resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, fins el 30 de setembre de 2020.

Com i on s’han de sol·licitar? 

Les sol·licituds s'han de presentar en imprès normalitzat, degudament formalitzat i signades per la persona sol·licitant de l’ajut, acompanyades de la documentació requerida.

Les sol·licituds es poden presentar a:

a) A través de la web de la Generalitat de Catalunya (Oficina Virtual de Tràmits)

b) A l’Oficina Local d’Habitatge mitjançant sol·licitud de cita prèvia a través de la seu electrònica de Gramepark, SA

Els impresos normalitzats de sol·licitud es poden obtenir a la web de la Generalitat de Catalunya (Oficina Virtual de Tràmits).

Com es resolen aquestes sol·licituds? 

Les sol·licituds es resolen seguint l'ordre d'entrada al registre corresponent, amb la documentació completa i correcte, fins l’exhauriment de la dotació pressupostària.

Quin és el termini per resoldre-les? 

El termini màxim per resoldre les sol·licituds i notificar la resolució és de sis mesos a comptar des de la data de la seva presentació. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi notificat la resolució expressa, les persones sol·licitants podran entendre desestimada la sol·licitud per silenci administratiu.

Quina és la documentació que s’ha d’acompanyar a la sol·licitud? 

Pel que fa a la documentació relativa al contracte d’arrendament i a la unitat familiar, s’ha d’acompanyar: 

a) El contracte de lloguer a nom de la persona sol·licitant.  

b) Llibre de família o document equivalent, si escau, on consti la unitat familiar.  

c) En el cas que la persona sol·licitant de l’ajut, que visqui a l’habitatge, sigui el cònjuge de la persona titular contractual o es trobi en situació de separació, divorci, nul·litat de matrimoni, així com en cas de mort de la persona llogatera, ha d'aportar la documentació acreditativa de l'atribució del dret d'ús sobre l'habitatge, ja sigui per subrogació, conveni o sentència de separació o divorci, o altres títols vàlids en dret.  

d) Els rebuts de lloguer pagats dels mesos de gener, febrer i març de 2020 de l’habitatge habitual de les persones sol·licitants. Si el contracte s’ha formalitzat durant aquest període, s’ha d’acreditar el pagament des de l’inici del contracte. 

e) En el cas de les rendes de lloguer vençudes i no pagades, el certificat de la persona propietària o administradora de l’habitatge, acreditatiu de l’import detallat del deute i dels mesos corresponents. 

f) En el cas d’estar el corrent de pagament de les rendes de lloguer, els rebuts pagats mitjançant transferència bancària, rebut domiciliat, ingrés en compte o rebut emès per l'administrador de la finca dels mesos d’abril a setembre, inclosos a la sol·licitud de l’ajut. 

En relació a la documentació dels ingressos:

g) Justificant dels ingressos de l’últim mes dels membres que integren la unitat familiar en edat laboral: 

g.1) L’última nòmina prèvia a la presentació de la sol·licitud. En el cas de treballadors per compte propi, la declaració trimestral d’IRPF corresponent. 

g.2) En el cas d’estar afectat per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), el certificat d’empresa, en què s’acrediti que la persona sol·licitant està inclosa en un ERTO. 

g.3) En el cas que s’hagi vist reduïda la jornada de treball per motius de cures de les persones treballadores per compte pròpia, una declaració responsable on s’especifiqui la causa que ha motivat la reducció de jornada i on es quantifiquin els ingressos del mes anterior de la sol·licitud i els ingressos actuals. 

g.4) En el cas d’altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua d’ingressos (reducció jornada laboral, pèrdua substancial dels ingressos, etc.), una declaració responsable on es justifiqui la circumstància concreta que ha provocat la disminució d’ingressos i on es quantifiquin els ingressos del mes anterior de la sol·licitud i els ingressos actuals. 

h) Declaració responsable de la persona sol·licitant relativa al compliment de tots els requisits exigits per a ser beneficiària de l’ajut durant tots els mesos sol·licitats.  

i) Els extractes bancaris de la persona titular del contracte d'arrendament i de  la resta de membres de la unitat familiar que justifiquin que en els comptes corrents o d'altres dipòsits anàlegs en entitats financeres, no disposen de recursos suficients que superin 1,5 vegades l'IPREM en còmput anual (9.681,12 €).  

En relació amb la documentació relativa als subministraments bàsics de l’habitatge: 

j) Les factures dels subministraments bàsics (llum, gas, gasoil per a la calefacció, aigua, telefonia i quota de la comunitat) dels darrers tres mesos, previs a la presentació de la sol·licitud, o en el seu defecte, els extractes bancaris del compte o comptes bancaris que en justifiquin els pagaments.  

Quant a la documentació relativa al pagament dels ajuts: 

k) Sol·licitud de transferència bancària per poder realitzar el pagament de l’ajut -a nom de la persona propietària o administradora de l'habitatge, de la persona arrendatària o de l’entitat bancària, segons el supòsit- signada per aquesta i amb la diligència de conformitat de l'entitat bancària.  

En el marc dels ajuts per a cancel·lar totalment o parcial els microcrèdits, la documentació específica següent: 

l) Escriptura del préstec subscrit amb l’entitat bancària. 

m) Certificat de l'entitat bancària on consti el nom de la persona titular del microcrèdit, la data de constitució del préstec i el detall de l’import concedit.

I si en aquests moments de confinament no es pot aportar tota la documentació? 

En el cas de no poder aportar algun dels documents anteriors, s’ha d’aportar declaració responsable que en justifiqui el motiu (model formulari) pel qual no es poden aportar, que ha d’estar relacionat com a conseqüència del COVID. 
Tota la documentació que no s’hagi justificat en presentar la sol·licitud, cal presentar-la obligatòriament i d’ofici per la persona sol·licitant, en el termini màxim d’un mes des de la finalització de l’estat d’alarma.

Quina és la documentació que ha d’acompanyar la persona coarrendatària que no formi part de la unitat familiar?

La persona coarrendatària que no formi part de la unitat familiar ha d’aportar la mateixa documentació requerida per la persona titular del contracte d’arrendament i per la resta de membres de la unitat familiar.Quina és la documentació que comprovarà d’ofici l’Administració? 

L’Administració, excepte que la persona sol·licitant manifesti la seva oposició, revisarà d’ofici la documentació següent: 

a) DNI/NIE o document equivalent vigent de la persona sol·licitant i de tots els membres que integren la unitat familiar.  

b) Certificat d’empadronament actualitzat que acrediti la residència a l'habitatge de totes les persones que integren la unitat familiar.  

c) Els certificats de discapacitat o, en el seu cas, de mobilitat reduïda que superin el grau del 33% de qualsevol dels membres de la unitat familiar o els certificats de persones amb gran dependència.  

d) Certificat cadastral o nota simple del registre de la propietat que acreditin que cap dels membres de la unitat familiar és titular d’un habitatge.  

e) Certificat de no tenir deute amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) i l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). 

f) Informe de vida laboral emès per la tresoreria de la Seguretat Social, relatiu a totes les persones en edat laboral que integren la unitat familiar. 

g) En el cas de persones en situació d'atur, certificat de l'oficina de treball acreditatiu de l'import percebut durant l’últim mes previ a la presentació de la sol·licitud, relatiu a totes les persones en edat laboral que integren la unitat familiar.  

h) En el cas de persones pensionistes, certificats emesos pels òrgans pagadors, acreditatius de l'import a percebre durant l'any en curs, relatiu a totes les persones en edat laboral que integren la unitat familiar.  

i) En cas de cessament de l’activitat de les persones treballadores per compte pròpia, el certificat expedit per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària o per l’Agència Tributària de Catalunya, en el seu cas, sobre la base de la declaració de cessament d’activitat declarada per la persona interessada. 

Quines són les quanties màximes i el límit temporal dels ajuts?  

L’ajut es pot concedir per un import màxim de 6 mesos de la renda de lloguer, dels mesos des d’abril a setembre de l’any 2020. 

La quantia màxima de l’ajut per a la demarcació de Barcelona es: 750 euros mensuals.

En cap cas, l’import de l’ajut no pot superar la renda de lloguer pactada al contracte d’arrendament.

En la modalitat d’ajuts a la cancel·lació total o parcial dels microcrèdits, les quanties màximes i el límit temporal són iguals? 

Sí, en el cas de sol·licitar els ajuts per cancel·lar els microcrèdits, el total de l’ajut no pot superar els sis mesos de renda de lloguer, segons les quanties màximes per ubicació de l’habitatge.

I quina és la quantia a percebre en el supòsit de persones coarrendatàries que no formin part de la unitat familiar? 

En el supòsit de contractes de lloguer subscrits per més d’una persona arrendatària, en què: 

a) La persona coarrendatària no formi part de la unitat familiar de la persona sol·licitant, i, 

b) No es trobi en situació de vulnerabilitat econòmica i social pel compliment de tots els requisits indicats a la pregunta 3: 

L’import de l’ajut que pot percebre la persona sol·licitant serà en proporció amb el percentatge en què participi en el contracte de lloguer.  

En cas que el contracte no estableixi cap percentatge, s’entén que és del 50% i per tant, només es podrà atorgar el 50% de les quanties màximes per ubicació de l’habitatge indicades anteriorment.

Quin és el procediment d’abonament dels ajuts per al pagament total o parcial de la renda de lloguer? 

S’ha de diferenciar entre les rendes de lloguer vençudes i no pagades (impagaments) o estar al corrent de pagament. 

En el primer cas, la quantia es fixa d'acord amb el certificat del deute total o parcial acreditat pel propietari, en el moment de la presentació de la sol·licitud i s’abona amb una primera transferència bancària. 

En el segon supòsit, la quantia es fixa segons els rebuts pagats en el moment de la presentació de la sol·licitud i s’abona també amb una primera transferència bancària. 

En ambdós situacions, i per successius pagaments s’ha d’acreditar el manteniment de la situació de vulnerabilitat econòmica i social sobrevinguda a conseqüència del COVID-19 i, alhora, s’ha de justificar mensualment amb un certificat de la persona propietària o administradora.

Com s’acredita el manteniment de la situació de vulnerabilitat econòmica i social sobrevinguda a conseqüència del COVID-19? 

La persona que està obligada a abonar la renda de lloguer o qualsevol dels membres de la unitat familiar ha d’acreditar que segueix estant en situació d’atur, d’Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO) o, que continua en reducció de jornada de treball per motius de cures i, en cas de ser empresari, que manté les circumstàncies que van suposar la pèrdua d’ingressos.

Quin és el procediment d’abonament dels ajuts a la cancel·lació total o parcial dels microcrèdits? 

El procediment d’abonament dels ajuts a la cancel·lació total o parcial dels microcrèdits la quantia es fixa d'acord amb el deute acreditat i s’abona amb un sol pagament.

Com s’efectua el pagament d’aquests ajuts? 

El pagament dels ajuts objecte d'aquesta Resolució es fa per transferència bancària de la manera següent:  

Pel que fa als ajuts al pagament total o parcial de la renda de lloguer: 

a) A la persona propietària o administradora o, a la persona sol·licitant, quan ho sol·liciti i ho justifiqui de forma motivada, en el cas de les rendes de lloguer vençudes i no pagades (impagaments). 

b) A la persona sol·licitant, en el cas d’estar el corrent de pagament de les rendes de lloguer. 

Respecte als ajuts a la cancel·lació total o parcial dels microcrèdits: 

c) A l’entitat bancària que hagi concedit el préstec. 

En qualsevol de les modalitats, s’ha d’aportar sol·licitud de transferència bancària per poder realitzar el pagament de l’ajut (formulari).

Cal justificar que aquests diners han estat destinats al pagament del lloguer del meu habitatge habitual? Quin és el procediment de justificació del compliment d’aquest ajut? 

La justificació del compliment de la finalitat i de la destinació de l'import dels ajuts es fa mitjançant la presentació de la documentació següent:  

En relació amb els ajuts per al pagament de la renda de lloguer: 

a) En el cas de les rendes de lloguer vençudes i no pagades (impagaments), el certificat de la persona propietària o administradora de l’habitatge.  

b) En el cas d’estar el corrent de pagament de les rendes de lloguer, les còpies dels rebuts de lloguer o dels documents acreditatius del pagament emesos per la persona arrendadora de l'habitatge, on hi constin els següents conceptes: la identificació de la persona pagadora, la identificació de la persona beneficiària del pagament, l'import del lloguer i la mensualitat corresponent.  

En ambdós casos, també la documentació que acrediti la situació de vulnerabilitat. 

Les persones beneficiàries han de presentar tota aquesta documentació en el termini màxim de 3 mesos, comptadors a partir del cobrament de l’ajut. 

Quant als ajuts a la cancel·lació total o parcial dels microcrèdits: 

c)  L'entitat bancària ha d'emetre els documents acreditatius del pagament, així com la documentació que acrediti la situació de vulnerabilitat.

Quines són les conseqüències d’haver-me beneficiat d’aquests ajuts sense disposar dels requisits previstos? 

La persona o persones que s’hagin beneficiat d’una moratòria del deute de renda de lloguer del seu habitatge habitual i/o dels ajuts per atendre el pagament d’aquesta sense disposar dels requisits previstos, són responsables dels danys i perjudicis que s’hagin pogut produir, així com totes les despeses generades per l’aplicació d’aquestes mesures excepcionals. 

L’import dels danys, perjudicis i despeses no pot ser inferior al benefici indegudament obtingut per la persona arrendatària per l’aplicació de la norma, la qual també incórrer en responsabilitat, en els casos que voluntàriament i deliberada, busqui situar-se o mantenir-se en els supòsits de vulnerabilitat econòmica amb la finalitat de beneficiar-se del programa regulat a aquesta Resolució.

Quines són les incompatibilitats d’aquests ajuts? 

Aquests ajuts són incompatibles amb qualsevol altre ajut o prestació per al pagament del lloguer que gestioni l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per les mateixes mensualitats del mateix any. Si el sol·licitant es beneficia d’altres  ajuts per al pagament del lloguer,  la suma total dels imports  a percebre en un mateix any natural no podrà ser superior a 5.400 euros. 

Quan s’hagi concedit un préstec mitjançant els microcrèdits, la quantia de l’ajut s’ha de destinar a l’amortització del préstec. Únicament quan s’hagi cancel·lat la totalitat del préstec, sempre que l’import d’aquest sigui inferior al de l’ajut concedida en aplicació d’aquest programa, pot destinar-se a cobrir el pagament de noves mensualitats de renda o d’imports superiors fins a arribar al total de l’ajut rebuda.