CONSELLS EN LA RECERCA DE BANC PER A LA NOSTRA ENTITAT

Al llarg de l'any 2020 s'ha visualitzat un increment dels costos bancaris en general (comptes particulars, entitats i empreses). Aquest fet ha generat un trasbals econòmic a les organitzacions afegit a la situació de pandèmia.

El paradigma bancari contempla oferir comptes corrents als quals s'associen altres productes (assegurances, vincula el pagament dels subministraments, ingrés de nòmines i/o pensions) que generen beneficis als bancs. Si no compleix aquest esquema, és quan veiem l'increment de les taxes o comissions, i un dels principals motius pels quals una entitat sense ànim de lucre paga altes comissions, tot i saber que avui dia és un requisit indispensable tindre un compte corrent.

Dintre d'aquest complex marc, es poden tindre en consideració diferents aspectes per a escollir l'entitat bancària que millor s'adapta a les necessitats de la nostra entitat:

1.    Filosofia alineada amb els valors del tercer sector, la banca ètica: trobem els seus inicis als anys 80, i la seva principal característica és oferir serveis amb valor a les comunitats i entorns on es troben. Posen en contacte estalviadors i inversors on la diferència amb la banca tradicional és que els estalviadors coneixen a quins projectes social i èticament responsables aniran a parar els seus diners. Obren els seus serveis a particulars, empreses i entitats. A aquesta opció el tema clau a aclarir serà el següent punt: la documentació que ens demanaran al llarg de la relació. Disposen d'oficines distribuïdes pel territori de Catalunya i d'atenció telefònica i en línia.

2.    Comprovar i/o esbrinar el coneixement del món associatiu que té l'entitat bancària: és comú la confusió entre el món empresarial i el món de les organitzacions sense ànim de lucre. A més de consultar el nivell de costos del compte corrent, caldrà negociar i explicar la documentació pròpia associada al tercer sector (estatuts, actes, juntes de les entitats, obligació o no de tributació a Hisenda, entre altres) per tal d'evitar que al llarg dels anys ens demanin una documentació que normalment els bancs sol·liciten a les empreses i autònoms. Deixar aquest aspecte a l'atzar genera que amb facilitat entrem en conflictes que aportaran mal de caps i una inversió de temps per a gestions, així que el nostre consell es tracta d'inici aquesta qüestió amb el nostre proveïdor bancari.

3.    Banca online: la presencialitat i la realització de gestions són el principal tema que generen l'increment en els costos de comissions. No es tracta d'una opció per a tothom, però sí que aquesta modalitat presenta una baixada de costos important. Operen a través de la xarxa, on la característica principal és que el client realitza les principals gestions des del seu ordinador o app al seu mòbil associada a un compte corrent; a la vegada ofereixen un servei d'atenció al client via telefònica, per correu electrònic i en algunes ocasions directament a oficines físiques distribuïdes pel territori de la província per a resoldre dubtes i incidències. Aquesta modalitat cada vegada està prenent més espai, donat que el descens de les oficines físiques ha estat una realitat des de la crisi econòmica del 2008. El nostre suggeriment és reflexionar si es disposen dels coneixements necessaris per a gestionar les operacions de forma digital i comprovar l'aspecte de la documentació que poden sol·licitar a l'entitat al llarg dels anys (punt 2).