
Certificat digital
A l’octubre de 2018 es va posar en marxa de forma definitiva la Llei 39/2015 que obligava a totes les entitats a relacionar-se amb les administracions públiques mitjançant mecanismes electrònics. Aquest fet representa la necessitat de compta amb un certificat digital per a realitzar tràmits amb les administracions.
Amb la situació de pandèmia obtindré el certificat digital s’ha tornat una necessitat i un recurs per a poder fer els tràmits amb les administracions des de l’oficina o llar. Aquí et donarem les claus per a reflexionar quin certificat et cal a l’entitat i com aconseguir-ho.
El certificat digital es una eina que s’instal·la a l’ordinador o el mòbil i funciona com una signatura electrònica, confirma i garanteix la identitat d’aquella persona que ho fa servir per a fer diferents tràmits amb les administracions públiques.
Una mica més endavant t’expliquem les diferents opcions de certificat digital i les seves característiques. Entre totes les opcions disponibles, des de l’Oficina d’Assessorament a Entitats recomanem el certificat de la FNMT, donat que es un certificat de llarga durada, representa la forma jurídica de l’entitat (no una persona física i particular) i amb aquest es poden realitzar tots els tràmits de qualsevol administració pública (amb la qual cosa s’estalvia temps i gestions).
- S’aconsella realitzar els tràmits mitjançant els exploradors Internet Explorer o Mozilla Firefox.
- Tot el procés d’obtenció del certificat s’ha de fer des del mateix ordinador. No realitzar actualitzacions o formatejar la computadora al llarg del procediment.
- S’ha de comptar amb el certificat de dades registrals de l’entitat (en cas de sol·licitar el certificat a FNMT), ja que aquest corroborarà la persona física sobre la qual recaurà la representació legal de l’entitat. Es tramita al registre corresponent on l’entitat es troba registrada, normalment al Departament de Justícia (te un petit cost) o altres específics. Important: s’ha de preveure que aquest document tindrà vigència els 15 dies anteriors a la data de sol·licitud el certificat digital de la FNMT. Primer es tramitarà el certificat de dades registrals i una vegada aconseguit dintre dels 15 dies posteriors es pot gestionar el certificat digital a la FNMT.
D’un sol ús:
Son certificats que s’obtenen de forma instantània i per un sol ús, que identifiquen a persones físiques (individuals)
A. dCAT Mòbil: expedit per la Generalitat de Catalunya. Permet realitzar un sol tràmit al mòbil per identicar-se a la majoria de les administracions catalanes. Clic aquí per obtenir-lo
B. Cl@vePIN: permet fer un tràmit en els mecanismes d’identificació previstos en Cl@ve en aquells serveis de administració electrònica integrats al sistema. Més informació. Cal prèviament registrar-se al Sistema Cl@ve per a accedir al certificat. Clic aquí per obtenir-lo
Vigència de llarga durada:
Video-recurs sobre els certificats digitals de llarga durada
A. IdCAT: té la mateixa utilitat que l’IdCAT Mòbil, però amb diferencies substancials (té més període de vigència però preveure la inversió d’un període de temps per a la seva tramitació; queda emmagatzemat a l’ordinador; i el podeu obtindré de forma presencial –troba aquí l’entitat més propera on dirigir-te per fer el tràmit- o per internet). Passos a seguir en la tramitació digital:
1. Fes una mirada de la informació del web www.idecat.cat; comprova la compatibilitat amb el teu ordinador i pren nota del vídeo explicatiu.
2. A l’apartat de sol·licitud omple les dades que demana el formulari i a continuació confirma-les.
3. Sol·licitar el certificat.
4. Autentificació. Es tracta d’acudir a l’entitat de registre IdCAT amb l’original i fotocòpia del document d’identitat que has fet servir a la sol·licitud. Cal demanar cita prèvia.
5. Recorda que aquest certificat digital identifica persones físiques (no entitats)
B. FNMT: identificació vàlida per a persones jurídiques (identifica que la persona que consta al certificat representa a l’entitat), amb una vigència de 2 anys i que serveix per a totes les administracions. Passos per la tramitació:
1. Has de comptar amb les dades registrals de l’entitat i revisar les comptabilitats amb el teu ordinador (mira detingudament l’apartat anterior passos previs per l’obtenció a l’ordinador).
2. Dona un cop de vista i explora la web a http://www.fnmt.es
3. Accedeix a l’apartat sol·licitar certificat de representant legal de persona jurídica d’aquesta web, i omple les dades
4. A continuació rebràs un correu electrònic amb un codi de tramitació que cal conservar per a completar tot el procés fins l’obtenció del certificat.
5. Acreditació de l’entitat. Es pot realitzar de dues formes:
- Oficina de correus: cal portar a l’oficina de correus tota la documentació que exposa la web. Sembla que es l’opció més ràpida.
- Oficina Hisenda: cal demanar cita prèvia i tindré preparada per aquell dia tota la documentació necessària (codi de tramitació –pas 4-, DNI o NIE de la persona representant de l’entitat, certificat de dades registrals de l’entitat). Si tot es correcte et faran entrega d’un document amb la conformitat de què el certificat es vàlid que farà possible la descarrega del certificat. Rebràs un avís per correu electrònic que t’informarà que ja es pot realitzar la descarrega.
6. Descarrega: s’ha de realitzar des de l’apartat descarga del certificado i fer el pagament de la taxa mitjançant una targeta de crèdit/dèbit (VISA o MasterCard). A continuació podràs fer la descarrega introduint el NIF de l’entitat i el codi de la sol·licitud.
7. Ja instal·lat a l’ordinador, s’aconsella introduir un correu electrònic on rebre les notificacions oficials.
Manual sol·licitud certificat representació de persona jurídica de la FNMT.
Si tens dificultats, pots posar-te en contacte amb l’Oficina d’Assessorament d’Entitats per rebre suport en l’obtenció del certificat digital.