Com ha anat el gener? Heu tingut una bona entrada del 2020? A La Xarxa no hem parat de treballar des de la tornada de vacances i amb el primer Butlletí de La Xarxa del 2020 podeu comprovar-lo. L’Any Nou Xinès i l’inici del segon trimestre de Centres per la Convivència ens han mantingut actius, com ja podeu llegir.
EL MES DE GENER A LA XARXA
La Xarxa de Valors ha celebrat aquest 21 de gener el Dia Europeu de la Mediació. Dins del Servei de Convivència de l’Ajuntament, l’Equip de Mediació és una de les parts més significatives. És per això que el Dia Europeu ha servit per commemorar la tasca dels professionals de la mediació de la ciutat. I ho hem fet donant veu als mediadors i mediadores, que han explicat personalment en què consisteix el procés de mediació i el seu funcionament a Santa Coloma.
Després de mesos de treball intern, hem donat l’entrada al Nou Any Xinès 2020, Any de la Rata. Malauradament, les principals activitats del programa han acabat sent suspeses. Les entitats participants han considerat que d’aquesta manera feien un gest de solidaritat amb el poble xinès i les persones afectades en altres països, que no poden celebrar l’Any Nou.
Els principals actes, com la Rua de la Festa dels Fanals, han estat anul·lats. Així i tot, algunes activitats del calendari han continuat, com les organitzades per les escoles, instituts i biblioteques.
A l’Escola Beethoven, la colla Laietans de Gramenet va preparar un taller de castells el passat dia 18. Posteriorment, el dia 21, els nens i nenes van participar en un taller de simbologia xinesa. I per últim, l’alumnat també va poder gaudir el dia 28 del taller de tambors xinesos a càrrec del Grup d’Artistes Huaxing.
Per altra banda, el Departament de Comerç, Fires i Disciplina de Mercat, amb la col·laboració de la Xarxa, ha organitzat un taller d’aparadorisme per a comerciants. En diferents sessions durant l’última setmana de gener, s’ha format a un grup de comerciants per tal de guarnir els aparadors de les seves botigues amb motiu de l’Any Nou Xinès.
Les biblioteques de la ciutat també han participat en els actes. El dia 31 de gener, tant la Biblioteca Singuerlín com la del Fondo van preparar projeccions de pel·lícules xineses. I pels més petits, a Singuerlín també es va preparar un taller infantil d’ombres xineses.
Centres per la Convivència ha reprès la seva activitat amb força després del Nadal. El Seminari de Coordinació CxC ha permès planificar les activitats del primer trimestre de l’any amb els instituts participants. Una d’elles, l’acte institucional en el qual es presentarà Centres per la Convivència i es reconeixerà el treball dels centres adscrits. I per altra banda, les primeres passes per preparar el 2n Espai de Treball Joves en Xarxa amb alumnat de tots els instituts.
Si parlem d’activitats, l’Institut El 9 ha participat en dos dels nostres tallers. El primer amb els mediadors i mediadores del centre, amb l’objectiu de treballar diferents estratègies per una escolta afectiva. I un segon amb els nois i noies de primer d’ESO, on hem treballat al voltant dels rumors i els conflictes a partir dels cercles de diàleg.
A l’Institut Terra Roja, hem continuat treballant amb els i les joves que cursen l’assignatura de ‘Monitoratge i Mediació’. Un programa per generar reflexions i propostes per crear espais de convivència als patis i abordar possibles conflictes. A més, també hem introduït els cercles de diàleg a la sessió del Consell de Delegats i Delegades de l’institut.
Aquest mes també ens ha servit per iniciar una col·laboració amb el Consell Escolar de Catalunya a partir de Centres per la Convivència. Ens hem reunit amb aquest ens del Departament d’Ensenyament per presentar el programa de CxC com a iniciativa de bones pràctiques en la gestió de la convivència. Important de cara a treballar en coordinacions futures.
Al blog de Joves en Xarxa, ja podem donar com a inaugurada la secció ‘Veus’. I ho fem amb dos vídeos: La dinamització del Consell de Delegats i Delegades d’Entorn de l'Institut Numància del passat mes de desembre i el recull de definicions del terme convivència que ens van aportar professores i mediadores d’El 9. Aviat més instituts tindran el seu espai per fer-se escoltar.
Per últim, aquest gener també ens hem reunit amb totes les entitats participants del Ravaleando 2019 per avaluar la celebració. Una posada en comú per millorar l’organització de cara a futures festes del barri.
I hem estat a la primera reunió del grup motor de la Festa de la Primavera de la Serra d’en Mena, organitzada per ICI (Intervenció Comunitària Intercultural a la Serra d’en Mena) per començar els preparatius de cara a la celebració.
ON FER XARXA AQUEST FEBRER?
Activitats de la Xarxa:
- 31 de gener, 7 i 14 de febrer. Curs d'estrangeria per a professionals per part del CIAPE.
- 20 de febrer. Primer Seminari de Convivència: Lligams educatius amb les famílies xineses.
- 5, 12 i 26 de febrer i 4 i 18 de març. Seminari de formació per a professorat: Comunicació no violenta i pràctiques restauratives als centres.
- Del 3 al 7 de febrer. Altres activitats de la programació de l’Any Nou Xinès.
Espais de treball on trobar-nos:
- 17 de febrer. Seminari de Coordinació de Centres per la Convivència.
- Reunió del grup motor de la Festa de la Primavera de la Serra d’en Mena.
TROBA’NS A LES XARXES
Com dèiem inicialment, gener ha estat un mes molt mogut. I si ja ens seguiu a les xarxes ho haureu comprovat. Hem assistit a tota classe d’actes que representen la idea de la convivència a Santa Coloma. Si encara no ho feu, seguiu-nos a Twitter i a Facebook!
Vam començar l’any amb la presentació del Calendari de les Dones. La temàtica en aquesta ocasió és ‘Dones que fan la nostra nit’. Organitzada per les companyes del CIRD, es va publicar a la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré el 14 de gener. Mateix lloc on dues setmanes després es va fer públic l’estudi local contra l’abandonament escolar prematur a Santa Coloma de Gramenet.
La tercera edició del concurs Fusion Photo Gramenet, organitzat per Open Art, va fer l’entrega de premis el 13 de gener. Una mostra que té com a objectiu donar visibilitat a la diversitat i potenciar la cohesió i la creativitat.
Begoña Ruiz de Infante va oferir una conferència d’aproximació a la cultura i tradició xinesa amb l’objectiu de trencar mites i falses creences en relació amb la població xinesa a Santa Coloma. Organitzada per Serveis Educatius del Departament d’Educació, vam ser presents el 16 de gener a la sala d’actes del Museu Torre Balldovina.
També hem estat a la Diputació de Barcelona, a la IX Jornada Anual dels Serveis de Mediació Ciutadana. Itziar González va ser l’encarregada de la ponència ‘La ciutat com a espai per a la cooperació i l’empatia. Aprenentatges i oportunitats des de l’àmbit local.
Fora dels actes, a les xarxes també podeu trobar la participació del Servei de Convivència al programa de Radio5 MediAcción. Un espai que ens va oferir l’oportunitat d’explicar la tasca del Servei per la ciutat, el treball de l’Equip de Mediació i la participació en la Red Española de Ciudades Interculturales (RECI).
Si vols formar part de la Xarxa de Valors, omple el nostre formulari o escriu-nos a xarxadevalors@gramenet.cat. Aquest febrer, entre tots #teiximxarxa, #teiximSNTK.